Mégsem növelik a bölcsődei ellátás árát Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi tanács RMDSZ frakciójának javaslatára nem növelik a bölcsődei hozzájárulást – tájékoztatta a sajtót Peti András, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

A marosvásárhelyi tanács júliusi tanácsülésének egyik napirendre tűzött határozattervezete szerint – a polgármesteri hivatal szakosztályának javaslatára – megnövelték volna a bölcsődei ellátás díját. A korábbi 2015. május 28-i, 108-as számú helyi tanácsi határozat szerint

  • a 700 lej fölötti jövedelemmel rendelkező, egy gyerekes család napi 6 lej, kettő vagy több gyereket nevelők 3
  • a 225-699 lej közötti jövedelemből gazdálkodó egy gyerekes családok esetén 3, és a több gyerekeseknél 1,5 lejt kellett fizetni.

A 2016. júliusi tanácsülésen javasoltak alapján az említett összegek 8, 4, 4, 2 lejre növekedtek volna, illetve a havi összköltség elérte volna a 895,83 lejt. Az RMDSZ-frakciójának álláspontja szerint, annak ellenére, hogy a múlt évhez képest jelentősen megnőttek a bölcsődei költségek, mivel valójában a szolgáltatások színvonala is jobb lett, ezt a kiadást nem a szülőkkel fizettetik meg – hívja fel a figyelmet Peti.

„Tekintettel arra, hogy a bölcsődében elsősorban olyan szülők viszik gyerekeiket, akiknek munkahelyi elfoglaltságaik, vagy családi, szociális helyzetük miatt nincs lehetőségük a családban megoldani hosszabb időszakra a gyerekfelügyeletet, fontosnak tartjuk, hogy ne növeljük a hozzájárulást. Meggyőződésünk, hogy ilyen módon segíteni tudunk, ha a rászoruló családok az előző évekhez hasonló szintű hozzájárulást kell fizetniük” – olvasható a közleményben. A javaslat szerint a polgármesteri hivatalnak saját költségvetéséből kell azonosítania azt a forrást, amivel fedezi a bölcsődék működtetéséhez szükséges többletköltséget.

Jelenleg Marosvásárhelyen 6 bölcsőde működik, összesen 337 helyet tud biztosítani a gyerekeknek. Mivel egyre nagyobb a kereslet a bölcsődék iránt, a helyi tanács RMDSZ-frakciója azon lesz, hogy továbbra növelje a bölcsődék férőhelyeinek számát – hangsúlyozta Peti András.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?