Cseke Attila: 43 új bölcsőde építésére indulhat közbeszerzési folyamat

Összesen 43 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítésére indulhat közbeszerzési folyamat, köztük 18 erdélyi településen – idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attila fejlesztési minisztert.

A tárcavezető miniszteri rendeletben hagyta jóvá a közbeszerzési folyamat elindítását, amelynek során minden településen megtalálják a megfelelő építőt, és akár már tavasszal elkezdődhet az építkezés, amikor az idő is megengedi.

Cseke Attila szerint Kézdivásárhelyen és Nagyszalontán egy-egy kis méretű, 40 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épül. Bihar megyében Belényesen és Margittán építtet a fejlesztési minisztérium egy-egy közepes méretű, 60-70 kisgyereknek elegendő bölcsődét, Nagyváradon pedig egy nagy, 110 gyermek befogadására alkalmas bölcsődét.

Fehér megyében Nagyenyeden és Gyulafehérváron is épül bölcsőde, de Petrozsényben, Resicabányán, Karánsebesen és a Brassó megyei Négyfaluban is bölcsődét építenek. Kolozs megyében Tordán és Szamosújváron, Maros megyében Dicsőszentmártonban, Szeben megyében Medgyesen, Beszterce-Naszód megyében a megyeszékhelyen épül kisbölcsőde. Temes megyében Lugoson épít a minisztérium egy 110 gyermek befogadására alkalmas bölcsődét, Máramarosszigeten egy közepes méretű bölcsőde épül.Cseke Attila fejlesztési miniszter | Fotó: Agerpres

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: 30 nappal hosszabbította meg a kérések és a szükséges dokumentáció iktatásának határidejét, annak érdekében, hogy azokban a nagyvárosokban is épüljön bölcsőde, ahol az önkormányzatok nem iktatták még az erre vonatkozó kérést, vagy nem egészítették ki a pályázati csomagot. A következő időszakban a kisvárosok és a községek részéről érkezett kéréseket is megvizsgálja a minisztérium. A bölcsődék megépítésének költségeit teljes mértékben a fejlesztési minisztérium finanszírozza, az önkormányzatok részéről kért önrész nélkül.

A fejlesztési minisztérium korszerű, környezetbarát bölcsődéket épít, energiahatékony épületeket, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval, amelyekben megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőszivattyúkból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére. Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek.

Kapcsolódók

Kimaradt?