Száznál több bölcsőde épülhet országszerte

Minden municípiumnak jut minimum egy, nagyobb lakosság esetén kettő.

138 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését hagyta jóvá miniszteri rendeletben a fejlesztési tárcavezető. Cseke Attila elmondta: minden megye minden municípiumában épülhet bölcsőde az új rendelkezés értelmében. A ma jóváhagyott bölcsődeépítési kérelmeket továbbiak fogják követni, így a kisebb városokban és vidéken is épülhet új bölcsőde.

A fejlesztési miniszter rámutatott: 386 állami bölcsőde működik ma Romániában. A bölcsődék szükségessége nyilvánvaló, ezért, első körben, a miniszteri rendelet egy bölcsőde megépítését hagyja jóvá minden municpípiumban, kettőt, ahol a lakosok száma meghaladja a 100.000-et. ”Erdélyben Margittától Csíkszeredáig, vagy Gyergyószentmiklósig, Besztercétől Medgyesig számos municípumban épülhet új bölcsőde” – mondta el.

47 teljes indoklással ellátott bölcsődeépítési kérést hagyott jóvá a minisztérium, ezek közül Szeben, Szatmár, Kovászna és Galac megyéből minden municípium teljes dokumentációt adott be. A fennmaradó, 91 bölcsődeépítési projekt esetében, a mai jóváhagyást követően, kérés-kiegészítést vár a minisztérium az érintett önkormányzatok részéről.

A rendelet 102 municípium és a főváros 6 kerülete számára hagyja jóvá a bölcsőde megépítését, amennyiben a hatálybalépést követő 60 nap alatt, a fennmaradó 91 építkezésre is beküldik az önkormányzatok a szükséges, megfelelő telket és a gyermeklétszámot igazoló iratokat. „A minisztérium célja az, hogy a nagyvárosokban egyszerre kezdődjön el a bölcsőderendszer bővítése, ezért a szaktárca minden önkormányzatnak jóváhagyta egy vagy két bölcsőde megépítését, a municípium méretének függvényében” – összegezte Cseke Attila.

A jóváhagyott lista nyilvános, a minisztérium honlapján megtekinthető. A szükséges finanszírozást a szaktárca saját forrásból biztosítja, de a Helyreállítási Alapban is 110 energiatakarékos bölcsőde megépítésére különítettek el forrásokat. A miniszter hangsúlyozta: a kérelmeket a továbbiakban is iktatni lehet, ezért minden önkormányzatot arra bíztat, tegye meg a szükséges lépéseket.

A miniszteri rendelet értelmében, várhatóan jövő év elején megköthetik az első építkezési szerződéseket.

(Nyitókép: RMDSZ/Varga Zoltán)

Kapcsolódók

Kimaradt?