Megnyitották az észak-erdélyi autópálya Marosvásárhelyhez közeli szakaszát

A 4,5 kilométeres A3-as jelzésű, Nyárádtő–Marosvásárhely autópálya-szakaszt, valamint a 4,7 kilométeres marosvásárhelyi bekötőutat az osztrák Strabag cég építette, a társaság négy hónappal a megszabott határidő előtt készült el a munkálatokkal. Az építkezési munkálatok 192 millió lejbe kerültek, a költségeket európai uniós forrásokból biztosították.

A most átadott pályaszakasz építését éveken át pereskedések késleltették. Az első pályázatot 2015 januárjában megnyerő cégcsoport szerződést bontott, miután a hatóságok több mint egy évig nem adták át nekik a munkaterületet. Az útszakasz megépítésére kiírt újabb pályázatot 2017 szeptemberében a Strabag nyerte, de a versenyben alulmaradt cégek megóvták az eljárást. A megismételt eljárás nyomán az országos infrastruktúra-kezelő társaság 2018 novemberében egy olasz–román konzorciumot hirdetett ki győztesnek, de újabb óvások és pereskedés után ismét a Strabag szerezte meg az építés jogát.

A négy és fél kilométer hosszúságú autópálya szakasz leginkább a maroskeresztúri forgalmat tehermentesíti.

S-a deschis circulația pe #AutostradaTransilvania în zona Târgu Mureș. Drumuri bune!

Közzétette: Asociația Pro Infrastructură – 2021. december 6., hétfő

„A maroskeresztúriak nagyon örülnek ennek a szakasznak, bármilyen rövid részről van szó. A forgalom tehermentesítéséről csak a jövőben lehet majd érdemben nyilatkozni, de remélhetőleg jelentős forgalomcsökkenés várható a sztráda megnyitásának köszönhetően” – jelentette ki a marosvásárhelyi rádiónak a település polgármestere, Kovács Edit.

Mint mondta, az új szakasznak köszönhetően csökken a településen áthaladó E60-as jelzésű európai út forgalma, de környezetvédelmi szempontból is javulás várható, hiszen a gépkocsiforgalom csökkenése a levegő minőségének javulását is okozza a településen.

Hangsúlyozta, az autópálya megépítésének hatására Maroskeresztúron megnövekedett a befektetni akaró cégek száma, hetente legalább egy-két ilyen megkeresés érkezik a település polgármesteri hivatalához.

(Címlakép: Asociația Pro Infrastructură)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?