Románia éllovas az EU-ban az egészségügyi korrupció tekintetében

A legutóbbi adatok szerint nálunk a páciensek 19 százaléka ad hálapénzt az orvosoknak, főleg azért, hogy jobb kezelést kapjanak.

Romániában a legelterjedtebb az egészségügyi korrupció az Európai Unióban, legalább is ez a következtetése a Frontiers kutatási platform által készített tanulmánynak. Ez határozottan siralmas, az ugyanakkor örvendetes, hogy a jelenség visszaszorulóban van. A digi24.ro által ismertetett tanulmány szerint 2013-ban még a romániai páciensek 28 százaléka adott hálapénzt az egészségügyi személyzetnek, 2019-ben azonban már csak 19 százalék.Fotó: Pexels

Ausztriában 17, Görögországban és Magyarországon pedig 14 százalékra becsülték a paraszolvenciát adó betegek arányát. A vizsgált időintervallumban mindhárom országban nőtt a korrupció mértéke az egészségügyi ellátásban, Ausztriában azonban drámai mértékben, 2013-ban ugyanis még csak 3 százalék volt.

Az egészségügyi korrupció Svédországban, Finnországban és Hollandiában egészen marginális jelenség, mivel a pácienseknek csupán 0, illetve 1-1 százaléka próbálja meg lekenyerezni az orvosokat. Az egykori szocialista országok közül Szlovénia a legkevésbé korrupt, 3 százalékkal.

A vizsgált időszakban az EU-tagországok többségében nőtt a korrupció az egészségügyben, csökkenés csupán három államban következett be, ötben pedig változatlan volt.

A tanulmány szerint öt fő oka van annak, hogy egy páciens hálapénzt ad, ezek közül az egyik az, hogy azt orvos egyértelműen kéri. Egyes betegek így próbálják meg kifejezni a hálájukat, míg mások magasabb színvonalú kezelést vagy extra szolgáltatásokat szeretnének, illetve attól félnek, hogy ha nem fizetnek, nem részesülnek ellátásban.

Kapcsolódók

Kimaradt?