Románia áttér az uniós minimálbérre – Mennyivel keresnek majd többet az alkalmazottak?

Románia áttér az európai minimálbérre, a román kormány által pénteken elfogadott törvénytervezet szerint a minimálbér nem lehet kevesebb a bruttó átlagbér 50%-ánál. Közgazdászok szerint ez egy kísérlet arra, hogy minden európai országban egységes szintre kényszerítsék a jövedelmeket, de ez Romániában is problémákat okoz, írja a Digi24. Szakértő szerint a kormány nem végzett el minden számítást a döntés hatásáról. Hogy mivel jár és mennyi pénzt jelent az európai minimálbér bevezetése, arról a Maszolon is írtunk korábban.  

Cristian Năsulea világgazdasági professzor a Digi24-nek magyarázta el, milyen hatása lesz az európai minimálbér romániai bevezetésének. „Ez egy kísérlet arra, hogy minden európai országban egységes jövedelemszintet kényszerítsenek ki, felzárkóztatva a kelet-európai lemaradásokat, a legalacsonyabb bérek emelkedését kényszerítve ki. A Románia által választott rendszer célja, hogy a minimálbér az átlagbér 50%-ára emelkedjen. A rendszer nem problémamentes, de segítene csökkenteni a jövedelemkülönbségeket a kereső népesség körében” – mondta a professzor, aki több problémát is kiemelt, ami a pénteki döntésből adódik.


„Az első probléma az, hogy a minimálbér mindig munkahelyek megszűnéséhez vezet, negatív hatással van azokra az emberekre, akiknek elméletileg segíteni kellene. A második probléma az európai minimálbérrel az az elv, hogy ha a minimálbéreket emeljük, az az átlagbéreket is emeli. Van itt egy matematikai számításunk, amely soha véget nem ér, egy ördögi kör, amely egyensúlyhiányt okoz, és felfele tolódnak a jövedelmek és az infláció” – sorolta a professzor.

Illusztráció | Fotó: Kiss Gábor

A konkrétumokra térve, azt mondta: „az emelés körülbelül nettó 260 lej a romániaiak számára, akik most a minimálbért kapnak. Az emelést különbözőképpen érzik, mert más dolog Bukarestben élni és más Vaslui-ban. Ezért van az, hogy a minimálbér gondolata önmagában alapvető problémákat vet fel, hiszen vásárlóerőről, egy család szükségleteiről beszélünk. A kormány úgy gondolta, hogy ez egy olyan költség, amelyet erőszakkal kényszerít a magánszektorra. Amikor a magánszektorról van szó, a probléma az, hogy ha a vállalatoknak nincs pénzük, akkor a végén elbocsátják az embereket, és a munkahelyek megszűnésének alapvető problémájához jutunk. Az állam számára is gondok lesznek, úgy tűnik, hogy a politikusok nem végeztek el minden számítást az elején, hogy tudják, mennyibe fog kerülni ez az emelés a költségvetésnek, hiszen a minimálbérhez igazítják a közszférában dolgozók bérének szintjét” – mutatott rá Năsulea.

Illlusztráció | Fotó: Molnár Boglárka

A kormány pénteken elfogadta az európai minimálbér megállapításáról szóló törvényt, amely az Európai Parlament és az Európa Tanács 2022/2041 számú, az Európai Unióban a megfelelő minimálbérekről szóló, 2022. október 19-i irányelvét ülteti át az ország törvénykezésébe. Az európai minimálbérről az országos helyreállítási terv 392. mérföldköve is rendelkezik, amely szerint a garantált bruttó nemzeti minimálbért egy egyértelmű képleten alapuló objektív mechanizmus alapján, a szociális partnerekkel egyeztetve határozzák meg – közölte a munkaügyi minisztérium.

A törvénytervezetet sürgős elfogadásra a román parlament elé terjesztik. „A garantált bruttó nemzeti minimálbért évente frissítik majd a vásárlóerő, a bérek általános szintje és eloszlása, a bérnövekedés mértéke és a munkatermelékenység országos szintű alakulása alapján. Ennek a minimáljövedelemnek a megfelelősége azt jelenti, hogy a bér nem lehet kevesebb, mint a bruttó átlagbér 50 százaléka. A törvénytervezet emellett a szakszervezetek és a munkaadók szerepének megerősítését is magában foglalja” –mondta Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter a Digi24 szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?