Európai minimálbér: november 15-e a romániai bevezetésének a határideje

Marcel Ciolacu kormányfő pénteken azt nyilatkozta, hogy november 15-e az európai minimálbér romániai bevezetésének határideje. Elmondta, az új bértörvény az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik követelménye.

A miniszterelnök Nagybányára látogatott pénteken, ahol a minimálbér alakulásáról kérdezték. Ciolacu azt mondta, tudomása szerint november 15-ei határidővel kell gyakorlatba ültetnie Romániának a minimálbér megszabásának európai irányelveit. Kérdésre válaszolva azt is elmagyarázta, hogy a mezőgazdasági és építkezési dolgozók minimálbére már most is magasabb, ezért ezek növelése nem tartozik az elvárások közé.

Illusztráció | Fotó: Gábos Albin

Beszélt arról is, hogy az új bértörvény az országos helyreállítási terv (PNRR) egyik követelménye, és ezt a fenntarthatóság és kiszámíthatóság ismérveinek tiszteletben tartásával kell kidolgozni, „csomagban” az adóreformmal, a közigazgatási átszervezéssel és a közszféra reformjával.
„Elmúlt az idő, amikor hirtelen felindulásból jött döntéseket hoztunk, szerencse, hogy túléltük azokat” – fogalmazott Marcel Ciolacu, számol be az Agerpres.

Az európai minimálbérről nemrég írtunk bővebben a Maszolon. Egy uniós előírás szerint 2024-ben a minimálbérnek minden tagállamban el kell érnie az átlagfizetés felét. Romániában jelenleg 39 százalékon áll. Szakértők szerint egy ilyen emelés ennyire rövid idő alatt túlságosan meredek, és erősen kihatna a romániai magánszektorra. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?