Nyugdíj, ösztöndíj, fizetés, illetékek – fontos változások lépnek hatályba február elsejétől

Február elseje jó híreket hoz bizonyos társadalmi kategóriáknak: nő a minimálbér, emelkednek a nyugdíjak, nő a közalkalmazottak egy részének a fizetése, ingyen utazhatnak vonaton az egyetemi hallgatók, akik nagyobb ösztöndíjat is kapnak. A kellemetlen hír, hogy a jövedelem nélküli személyeknek többet kell majd fizetniük a gyógykezelésért, a forgalmi rendszabályok ellen vétőknek is többe kerül majd a kihágásuk.

Február elsejétől a jelenlegi 1250 lejről 1450 lejre nő a bruttó minimálbér. Nettó összegben számítva a növekedés viszont már kisebb lesz, hiszen az összeg a mostani 925 lejről 1065 lejre emelkedik, azaz a tényleges növekedés 200 lej helyett csak 140 lej.

A bruttó minimálbér összege 2016-ban már egyszer nőtt, 1050 lejről 1250 lejre. A munkatörvénykönyveszerint a munkaadó köteles legalább a minimálbért megadni alkalmazottjainak, a rendelkezést megszegők kemény szankcióban részesülnek.

A minimálbér növelése természetszerűen kihat a napszámosok fizetésére is. Jóllehet bérüket a két fél közös megegyezéssel állapítja meg, a vonatkozó rendszabály minimális bérszintet ír elő, amelynek megfelelően a bruttó óránkénti összeg nem lehet kisebb az óránkénti országos bruttó bérnél.

Február elsejétől pedig a bruttó minimálbér óránként 8,735 lej lesz (havi 166 órás munkaidővel számolva), azaz a napszámosok sem kereshetnek ennél az összegnél kevesebbet óránként, így tehát óránként több mint egy lejjel keresnek majd többet.

Örömhír nyugdíjasoknak – és egyetemistáknak

Bizonyos nyugdíjas kategóriák is több pénzt kapnak majd február elsejétől, 2000 lejnél kisebb nyugdíjak ugyanis mentesülnek a jövedelemadótól. Emellett a nyugdíjasoknak egészségbiztosítási hozzájárulást sem kell többé fizetniük, ezt az összeget az államkasszából fedezik majd. A 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak esetében csakis a 2000 lejt meghaladó összeg után kell adót fizetni.

Jó hír az egyetemistáknak: 46 416 diák ezentúl 201 lejes havi ösztöndíjban részesül. Emellett februártól 452 609 diáknak nem kell fizetnie a vonaton. Igaz, az ingyenesség csakis a másodosztályra vonatkozik. A sofőrvizsgára jelentkezők is örvendhetnek, hiszen február elsejétől kezdve bizonyos járműkategóriák esetében mentesülnek a vizsgadíjtól.

A gyermeknevelési szabadságon lévő szülők is többet kapnak ettől a hónaptól kezdve. A 2016-os rendelkezés szerint az őket megillető összegeket a minimálbérhez igazítják. Jelenleg a legkisebb járandóság 1062,5 lej, amely szerdától, a minimálbér növekedésével eléri az 1232,5 lejt.

Február elsejétől hatályba lép a 102 illeték eltörléséről szóló törvény is. A jogszabály egyebek között törli a gépjárművek után fizetendő környezetszennyezési díjat, a cégbejegyzési illetéket, az ideiglenes útlevelekre fizetendő konzuli illetéket, az erkölcsi bizonyítvány kiállítási díját. A törvény a rádió és televízió előfizetési díjak eltörlésére is kiterjed. A belügyi intézményekben megszűnő illetékekről itt olvashat.

Nagyobb lesz a „büntetőpont”, drágul az egészségbiztosítás

A minimálbér megnövelésének vannak azonban negatív vetületei is. Így például a forgalmi szabályok elleni vétségekért is többet kell majd fizetni, hiszen a „büntetéspont” értéke a bruttó minimálbér 10 százalékával egyenlő.

Február elsejétől tehát a „büntetőpont” a jelenlegi 125 lej helyett 145 lej lesz. Ennek megfelelően pedig a 250 lejes legkisebb büntetés értéke már 290 lej lesz, a maximális büntetés értéke pedig 2500 lejről 2900 lejre emelkedik.

De többet fizetnek majd a gyógykezelésért a jövedelemmel és egészségi biztosítással nem rendelkező személyek is. Számukra két lehetőség kínálkozik: vagy az orvosi szolgáltatás kérésének pillanatában fizetnek, vagy havi rendszerességgel járulnak hozzá az egészségbiztosításhoz. Nem hivatalos számítások szerint első esetben 558,25 lejes egységárat kell fizetniük a korábbi 481,25 lej helyett, ez az összeg azonban csak a folyó hónapra érvényes.

A második változatnak megfelelően havonta 79,75 lejt kell fizetniük, az eddigi 68,75 lej helyett. Azaz ebben az évben az egészségbiztosítás e változatnak megfelelően 946 lejbe kerül (tizenegy hónapon át ugyanis 79,75 lejt, januárban viszont még csak 68,75 lejt kell befizetni), a következő években pedig mindez 957 lejbe kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?