Szerdától ingyenesen utazhatnak vonattal az egyetemisták

Szerdától ingyenesen utazhatnak vonattal az állami felsőoktatásban vagy akkreditált, illetve engedélyezett magánegyetemeken tanuló egyetemisták - nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek Gigel Paraschiv, a felsőoktatásért felelős államtitkár. 

„464.273 hallgatóról van szó. Minden egyetemista jogosult az ingyenes utazásra, semmiféle diszkrimináció nincs - akár állami, akár magánegyetemeken tanulnak. Az egyetlen megkötés, hogy a minisztérium által elismert felsőoktatási intézmény hallgatói legyenek. A kedvezménnyel járó költségek körülbelül 100 millió lejre rúgnak évente. Az ingyenes utazási jogosultság egész évben érvényes. Az egyetemi év október elsején kezdődik és következő év szeptember 30-án ér véget” –- magyarázta az államtitkár. 

A kormány január elején elfogadott sürgősségi rendelete szerint ezentúl ingyen utazhatnak a vasúton a nappali tagozatos egyetemisták. A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok bármilyen belföldi vonatjáraton ingyenesen utazhatnak, de csakis másodosztályon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?