banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Részletek derültek ki a Kolozsváron talált római kori gyermekszarkofágról

Amint május közepén arról a Maszol is hírt adott, útjavítási munkálatok közben római kori gyermekszarkofágra bukkantak a kolozsvári Magyar utcában (December 21. sugárút). A leleten folytatott vizsgálatokból kiderült, hogy egy kamaszkorú gyermek holttestére bukkantak, mellette egyetlen pénzérme volt a sírban.  

A rendkívüli leletet a Kolozsvári Archeológiai és Történeti Intézet munkatársai vizsgálták meg, a kutatásban a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelemi Karának két diákja is részt vett.

A kutatók az eddigi vizsgálatok eredménye alapján közölték, hogy kifejezetten ritkán bukkannak szarkofágokra, érintetlenekre pedig szinte soha, hiszen az idők során a legtöbbet kifosztották. Ez a szarkofág helyben megtalálható kőzetből készült. Megjegyzik, hogy a római korban csak kiváltságos személyeket temettek el szarkofágban. Ebben az esetben feltételezhetően egy fontos ember gyermekét rejtette a sír.

Hozzáteszik, hogy június 7-én egy szakértőkből álló bizottság nyitotta fel a szarkofágot. A kamaszkorú gyermek csontjai mellett csupán egy pénzérmét találtak a sírban. A leletek még alaposabb vizsgálata ezután kezdődik: megpróbálják leszűkíteni a kort, amikor a gyermeket eltemették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?