Óriási a hiány intenzív terápiás orvosokból

A szakember állomány fele Bukarestben, valamint Kolozs, Temes és Iași megyékben dolgozik.

A Romániai Orvosi Kamara kimutatásai szerint 1 884 aneszteziológus és intenzív terápiás (ATI) szakorvos dolgozik az országban. Dorel Săndesc, a Román Intenzív Terápia Társaság (SRATI) elnöke szerint ez a létszám 30 százalékkal kisebb a szükségesnél. Az intenzív terápiás szakorvos hiány nem helyi jelenség, világszinten kevesebben vannak a kelleténél. Valamennyi kórházi részleg közül az intenzív terápián van szükség a legnagyobb létszámú orvosgárdára, a legrosszabb esetben is 4 ágy juthat csak egy orvosra.

Az orvosi egyetemmel rendelkező nagyvárosok kórházai viszonylag jól el vannak látva intenzív terápiás szakemberekkel, egy sor megyében azonban ritkák, mint a fehér holló. 523 fő Bukarestben dolgozik, Kolozsban 165, Temesben 147, Iași megyében pedig 124. A fővárosban és három megyében dolgozik tehát az országos létszám 51 százaléka, 959 ATI szakorvos.

A másik végletet Dâmbovița, Tulcea, Giurgiu és Călărași megyék jelentik, ahol 8, 6-6, illetve 3 intenzív terápiás szakorvos tevékenykedik. Hargita és Kovászna sem állnak fényesen, előbbiben 17, utóbbiban 11 intenzív terápiás szakorvos praktizál. Marosban lényegesen jobb a helyzet, ott 86 ilyen képesítésű szakember működik. A magyarlakta megyék közül Biharban 70, Brassóban 71, Szilágyban 12, Szatmárban pedig 18 az intenzív terápiás szakorvosok száma.

Dorel Săndesc szerint a jelenlegi járványhelyzetben sokat segíthet a szakorvosok ideiglenes áthelyezése, azonban csak bizonyos határok között, hiszen mindenhol kevés van belőlük. Véleménye szerint az intenzív osztályok befogadóképességét sem érdemes nagyon megnövelni, szakképzett orvosi személyzet hiányában ugyanis az nem old meg semmit.

(Nyitókép: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?