Csak betegek ne legyünk: 1 millió romániai lakosra csupán 20 komputertomográf jut

Az állami kórházakban mindössze 90 mágneses magrezonanciás készülék van.

Mindössze 20 számítógépes tomográf jut jelenleg 1 millió romániai lakosra, derül ki az országos helyreállítási terv (PNRR) dokumentációjából. A dokumentum szerint a diagnosztizálásban fontos szerepet játszó, a röntgen-átvilágítási technika ultramodern változatán alapuló berendezésből mindössze 385 darab van az országban.

Ezek körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg az állami közegészségügyi intézmények és a magánkórházak/rendelőintézetek között. A berendezések életkorát tekintve az állami ellátórendszer jobban áll, mint a magánszektor: előbbiben a komputertomográfok 14 százaléka régebbi 10 évesnél, míg utóbbiban ez az arány 25 százalék.

Mágneses magrezonanciás képalkotásra alkalmas (MRI) készülékekkel még gyatrábban van ellátva a hazai egészségügy, mindössze 298 ilyen berendezés van az országban. Ezeknek 31 százaléka van állami kórházak tulajdonában, nem csoda tehát, hogy gyakran hónapokat kell várnia annak, akit ilyen vizsgálatra előjegyeznek.

A magán egészségügyi intézményekben természetesen napokon belül sorra kerülhet az ember, feltéve, ha hajlandó kifizetni a vizsgálat borsos árát, ami általában, annak komplexitásának függvényében, 600 és 1 200 lej között változik.

Az emlőrák diagnosztizálásában használt mammográf tekintetében is rosszul állunk, 163 ilyen készülék van Romániában. A helyreállítási terv keretében a kormány 2,45 milliárd eurót igényelt az egészségügyi ellátás fejlesztésére. Az, hogy ebből mennyit szándékoznak modern diagnosztikai eszközök beszerzésére költeni, nem derül ki az Európai Bizottsághoz benyújtott dokumentumból. Annyit lehet tudni, hogy a célkitűzések között 30 rendelőintézet modernizálása/kibővítése/felszerelése, valamint 25, új infrastruktúrával rendelkező kórház szerepel.

(Nyitókép: Hargita Megyei Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?