Magánklinikán kezeltetné magát és van állami biztosítása? Ezek az új szabályok júliustól

A kormány szombaton jóváhagyta a szolgáltatáscsomagokról és a keretszerződésről szóló határozatot, amely a 2021-2022. évi egészségügyi ellátások, gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök, technológiák biztosításának feltételeit szabályozza az egészségbiztosítási rendszerben.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) közleménye szerint a kormányhatározat július elsején lép hatályba. A jogszabály értelmében az egészségbiztosítókkal szerződéses kapcsolatban álló magánkórházak úgynevezett egyéni hozzájárulást fizettetnek ki a szolgáltatásaikat igénybe vevő betegekkel. Ezt átláthatóbbá tette a kormányhatározat.

A CNAS szerint az új szabályozás védi a betegek jogait és kiszámíthatóbbá teszi a költségeiket. E szerint a magán egészségügyi szolgáltatónak minden esetben ismertetnie kell a hozzá forduló beteggel egy hozzávetőleges költségelőirányzatot, megjelölve ebben, hogy a páciens ellátásának költségeiből mennyit fedez az állami egészségbiztosítási alap, és mennyit számol fel ezen felül a szolgáltató.

A szolgáltató által a pácienssel ismertetett hozzávetőleges költségelőirányzat öt munkanapig érvényes, a betegnek ez idő alatt el kell döntenie, hogy elfogadja, vagy más ajánlat után néz. Ha elfogadja, akkor ezt írásban kell megtennie. Ha kezelése közben a költségelőirányzat módosul - például szövődmények vagy más váratlan helyzetek lépnek fel -, a páciensnek vagy hozzátartozójának írásos hozzájárulását kell adnia a kezelés folytatásához. A kezelés lejárta után részletesen elszámolnak a betegnek a költségekről.

A CNAS közlése szerint a határozat bevezeti, hogy a 40 év feletti, tünetmentes felnőttek számára átfogó megelőzési egészségügyi szolgáltatáscsomagot kell biztosítani, amely magában foglalja a kockázati tényezők megállapítására irányuló három konzultációt, valamint a páciensek monitorozását is.

A keretszerződés értelmében nőtt a háziorvosok által a krónikus betegségeken szenvedő páciensek otthonában végzett, és a pénztár által fizetett konzultációk száma is: ha eddig évi négy konzultációt fizetett ki a pénztár, július elsejétől havonta egynek téríti meg a költségét.

A háziorvosok ugyanakkor felkészültségüknek megfelelően új egészségügyi szolgáltatásokat is nyújthatnak pácienseiknek: többek között 24 órás ambuláns vérnyomásmérést, EKG elvégzését és értelmezését a szív- és érrendszeri betegségek megfigyelése céljából. A keretszerződés bevezet még egy plusz otthoni orvosi vizitet a kismamák számára is, a szülést követő 4. hétben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A krónikus betegek továbbra is igénybe vehetik a háziorvosok és szakorvosok által nyújtott távkonzultációkat. A koronavírus fertőzésen átesett és szövődményekkel küszködő személyek számára a szívorvosok és tüdőorvosok szükség szerint fizioterápiás kezelést is javasolhatnak, mutat még rá a CNAS közleménye.

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?