FRISSÍTVE – December 31-éig nem lesz kötelező az egészségügyi kártya használata

FRISSÍTVE: Október 1-jétől ismét kötelezővé válik az egészségügyi kártya használata, ez alól csak a távkonzultációk képeznek kivételt – közölte hétfőn az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). FRISSÍTÉS: Az egészségügyi kártya használata december 31-éig nem lesz kötelező, jelentette be a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF).

A kormány vonatkozó határozata értelmében év végéig érvényben marad a járványhelyzet miatt bevezetett azon intézkedés, amely lehetőséget ad a távkonzultációkra a családorvosok és járóbeteg-szakrendelők orvosai számára, és ezekben az esetekben továbbra sincs szükség az egészségügyi kártya használatára. 

A távkonzultáció alapján a családorvos/szakorvos bármilyen dokumentumot kiállíthat, receptet is felírhat, és ezeket elektronikus úton juttatja el a páciensnek – áll a CNAS közleményében. 

A rendelőben végzett konzultáció esetén ellenben kötelező lesz október 1-jétől az egészségügyi kártya használata – mutatnak rá. 

FRISSÍTÉS: Az egészségügyi kártya használata december 31-éig nem lesz kötelező, jelentette be a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF).

Mint kiderült, felháborodást váltott ki a családorvosok körében a CNAS azon döntése, hogy október elsejétől kötelezővé válik az egészségügyi kártyák használata a rendelőben végzett konzultáció esetében, írja a Hotnews. A háziorvosok képviselői felhívták a figyelmet, hogy az intézkedés megnövelheti a sorban állási időt a rendelőkben, növelheti a koronavírus- és más vírusos fertőzések veszélyét is, valamint az egészségügyi informatikai rendszer leállásához vezethet. 

A Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége (FNPMF) arról számolt be, hogy az egészségügyi kártyák használatára december 31-éig továbbra sem lesz szükség, sem távkonzultáció, sem a rendelőben vagy a lakhelyen végzett konzultáció esetében. Erről a CNAS és a miniszterelnöki kancellária vezetőivel tárgyaltak, akik biztosították a helyzet orvoslását. 

(Címlapi illusztráció forrása: Facebook/CNAS)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?