Részben kötelező lesz július 1-jétől az egészségügyi kártya használata

A családorvosi és a járóbeteg-rendelőket kivéve kötelező lesz július 1-jétől az egészségügyi kártya használata - tájékoztat az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) pénteki közleménye.

A családorvosi és a járóbeteg-rendelőkben a közlemény szerint szeptember 30-áig nem kötelező az egészségügyi kártya használata. A CNAS rámutat, a járóbeteg-rendelőbe családorvosi küldőpapír nélkül is lehet jelentkezni, és a családorvosi, illetve szakorvosi konzultáció távorvoslással is megoldható.

Ha a helyzet megköveteli, a kórházi orvos 90 napra ingyenes vényt is írhat, amikor hazaengedi a beteget a kórházból. A páciensek elektronikus úton is megküldhetik az egészségbiztosító pénztárnak a szükséges dokumentumokat.

Azoknak a biztosított személyeknek, akik koronavírus-fertőzés gyanúja miatt karanténba kerülnek, betegszabadság és karanténpótlék jár. A betegszabadságra vonatkozó iratokat a családorvos bocsátja ki, legtöbb 30 nappal a karantén lejárta után. A fenti dokumentumok elektronikus úton is elküldhetők. 

Kapcsolódók

Kimaradt?