Nincs szükség az egészségügyi kártyára az alapellátásban és a járóbeteg rendelésben

Az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg rendelésben szeptember 30-áig nem kell használni az egészségügyi kártyát, azonban a többi egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor már szükséges lesz a használata július elsejétől kezdődően, tájékoztatott pénteki közleményében az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS). 

A kormány határozatban szögezte le a koronavírus-járvány miatt az egészségügyi rendszerben foganatosított szabályozásokat. A határozat értelmében az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtóknak június 15-éig el kell küldeniük az egészségbiztosítási pénztáraknak az akkreditálást vagy az akkreditáció megszerzésére irányuló eljárás elkezdését bizonyító dokumentumot. 

A koronavírus terjedésének visszaszorítására egy sor intézkedés van érvényben szeptember 30-áig. A kórházi orvosok a páciens kórházból való kiengedésekor 90 napos érvényességgel is kiállíthatnak vényeket a gyógyszerekre. A biztosított személyek elektronikus úton is elküldhetik a biztosítópénztáraknak a különböző dokumentumokat és ezt a pénztárak is megtehetik. 

A családorvosok felírhatják a krónikus betegeknek a „korlátozott hozzáférésű” gyógyszereket az ártámogatott és ingyenes orvosságok listájáról az országos egészségügyi programokon keresztül, illetve azokat a gyógyszereket is, amelyeket a páciensek a szükségállapot előtt szedtek szakorvosi tanácsra. 

Az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg rendelésben szereplő szolgáltatásokat, illetve a pszichológiai vagy logopédiai rendeléseket távkonzultáció során is meg lehet oldani, mutat még rá közleményében a CNAS.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?