banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Érvényben marad a távkonzultáció és az online receptkibocsátás

Továbbra is érvényben marad az az intézkedés, mely szerint az orvosok távkonzultáció során is kivizsgálhatják a pácienseket és elektronikus formában állíthatják ki a vényeket – jelentette be pénteken Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke.

A kormány jóváhagyta a biztosítópénztárnak a 252-es kormányhatározatot módosító javaslatát, amely értelmében a CNAS a vészhelyzet idejére meghosszabbítja a szükségállapotban hozott intézkedések érvényességét. A CNAS elnöke szerint mind a háziorvosok, mind a szakorvosok kibocsáthatnak online vényeket.

Hozzátette, a biztosító keretszerződésébe a legközelebbi módosításkor be fogják vezetni a teledermatológia, telesebészet, telemonitorizálás kifejezéseket, és felveszik a sebészeti beavatkozások utáni megfigyeléseket a pénztár által támogatott orvosi szolgáltatások körébe.

 

Cojan szerint ezzel jelentősen csökkenthetők a költségek és a várakozási listák hossza, illetve növelhető az orvosi szolgáltatások minősége, azok folytonosságának biztosítása; a kórházak esetében pedig csökkenti a sebészeti beavatkotásokat követő megfigyelések miatti beutalásokat és nem utolsó sorban a kórházi ellátás időtartamát.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Az egészségbiztosító pénztár székháza | Fotó: formaremedicala.ro)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?