Meztelenül tiltakoznak a német háziorvosok, amiért nincs elég védőfelszerelésük

Meztelen képeket töltenek fel az internetre német orvosok, hogy ezzel hívják fel a figyelmet, hogy mennyire védtelenek az egészségügyi dolgozók megfelelő védőeszközök nélkül a koronavírus-járványban.

A Meztelen Aggodalmak (Blanke Bedenken) néven meghirdetett internetes demonstrációhoz főleg háziorvosok csatlakoztak. Jana Husemann, az egyik tüntető háziorvos a Guardiannek azt mondta, továbbra is szeretnék ellátni a betegeiket, akiknek személyes konzultációra van szüksége, ehhez azonban megfelelő védőfelszerelésre lenne szükségük. „Engem arra képeztek ki, hogy sebeket varrjak össze, miért kell akkor most a saját arcmaszkomat varrnom?” – kérdezte egy másik német orvos.Az orvosok rendelőikben, beteglapok, receptek, vécépapír mögé bújva pózoltak. Mint kiderült egy francia orvos hasonló tiltakozása ihlette meg őket.

A német orvosszervezetek már januárban, a koronavírus európai megjelenésekor jelezték, hogy több védőfelszerelésre van szükségük, a németországi gyártók azonban alig tudják tartanai a lépést a megnövekedett kereslettel. Az egészségügyi alkalmazottak a kórházak maszk- és fertőtlenítőszer-készleteinek elterjedt megdézsmálásáról is egyre gyakrabban számolnak be.

A német egészségügynek még több mint 100 millió egyszer használatos maszkra, csaknem 50 millió, szűrővel ellátott maszkra, több mint 60 millió egyszer használatos védőköpenyre és legalább ennyi kesztyűre lenne még szükségük. A tartományok közül Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália van a legrosszabb helyzetben, világít rá egy friss felmérés.

Az orvosok tiltakozására válaszul a német kormány terveket vázolt fel az védőeszköz-beszerzés központosításáról. 

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?