Egészségbiztosító: a szükségállapot után is lehetőség lesz telefonos konzultációkra

A katonai rendeletekben hozott, az egészségügyi rendszert érintő óvintézkedések „nagy része”, amelyek pozitív hatással voltak a páciensekre, érvényben maradnak az elkövetkező időszakban is, jelentette be hétfőn az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). 

Így érvényben marad az a javaslat is, hogy a betegek előbb telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, ha valami egészségügyi problémájuk adódik. A háziorvos pedig a beszélgetés nyomán eldönti, hogy behívja-e a kabinetbe kivizsgálásra, vagy elégnek bizonyul a telefonos konzultáció, vagy pedig szükség esetén szakorvoshoz küldi – szögezi le a CNAS hétfői közleményében. 

Az egészségbiztosító szerint mindez azt a célt szolgálja, hogy megakadályozzák a COVID-19 terjedését az egészségügyi ellátást igénylő lakosság körében. A CNAS képviselői szerint az egészségügyi szakemberekkel való tanácskozások nyomán szabályozni fogják az egészségügyi szolgáltatások biztosításának módját, és a jogszabálytervezetet a kormány elé terjesztik. 

A katonai rendeletekben hozott megszorító intézkedések egy része helyett újakat fognak hozni, azonban a lakosságnak továbbra is nagyon felelősségteljesen kell viselkednie, hogy megelőzze a koronavírussal való megfertőződést, idézi Adela Cojan, a CNAS elnökét a közlemény.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?