banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE – DNA: bíróság elé állítják az országos egészségbiztosító két volt elnökét

FRISSÍTVE: Bíróság elé állítják az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) két volt elnökét, Irinel Popescut és Vasile Ciurcheát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt – közölte szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vád szerint aláírtak egy sor kiegészítő iratot, amelyekkel túlbecsült árú szerződéseket ítéltek oda, több mint 8 millió eurós kárt okozva ezzel a CNAS-nak. A DNA közleménye szerint Irinel Popescu és Vasile Chiurchea az egészségbiztosító pénztár elnökeként 2007 februárja és 2009 januárja, illetve 2009 januárja és decembere között követte el a vádiratban szereplő bűncselekményeket. A CNAS volt elnökei szabadlábon védekezhetnek.

Az ügyben bíróság elé állítják a HP Románia Kft.-t is (jelenlegi nevén az Enterprise Services Románia Kft.) hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt, a vállalat akkori vezérigazgatójával pedig vádalkut kötöttek az ügyben.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a CNAS és a HP Románia között a 2007 és 2009 közötti időszakban négy kiegészítő irat született az intézmény informatizálását célzó szerződéshez, amelyekkel műszaki asszisztencia szolgáltatásokat nyújtottak az intézménynek, valamint képzést az alkalmazottaknak az integrált informatikai rendszer (SIUI) kezelésére. Ezekre a szolgáltatásokra nem született közbeszerzési kiírás és túlbecsült árakat szabtak meg rájuk, miközben a kivitelezéseket egy másik cég biztosította, sokkal alacsonyabb (piaci) áron – mutat rá a DNA.

A vádirat szerint Vasile Ciurchea és Irinel Popescu kenőpénzt kért és fogadott el az említett időszakokban a HP Romániától és annak alvállalkozóitól. A DNA lefoglalta a CNAS két volt elnökének és a HP Románia cégnek az ingó és ingatlan vagyonát. A cég több mint 8,395 millió eurót a DNA rendelkezésére bocsátott a károk megtérítésére – áll a közleményben.

A két ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?