DNA: kormányfőt, minisztereket befolyásolt Dragnea jogtalan előnyökért cserébe

Újabb bűnügyi eljárás indult Liviu Dragnea ellen, ezúttal befolyással való üzérkedés és tekintéllyel vagy befolyással való visszaélés vádjával, azzal kapcsolatban, ahogyan részt vett Donald Trump amerikai elnök 2017-es beiktatási ceremóniáján – közölte csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

Dragneát, aki az állítólagos bűncselekmények elkövetésének idején a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnök volt azzal vádolják, hogy pártelnöki tisztségét kihasználva befolyással üzérkedett, illetve visszaélt tekintélyével és befolyásával, azzal a céllal, hogy ő vagy mások illetéktelen haszonhoz jussanak.Dragnea Trump beiktatásán | Forrás: Liviu Dragnea Facebook-oldala

Ugyanabban az ügyben befolyás megvásárlásával vádolják Gheorghe Dumitrescut, aki az állítólagos bűncselekmények elkövetésének idején parlamenti tanácsadó volt.

A vádhatóság szerint egy, az ügyben gyanúsított üzletember révén Dragnea egy 250 ezer dollár értékű juttatáscsomag kedvezményezettje lett, amely abban állt, hogy részt vehetett Donald Trump államfő beiktatási ceremóniáján.

Ugyanakkor – állítják a nyomozók – a Dragnea által kapott kedvezmények között szerepel egy 30 ezer dollár értékű lobbi-  és politikai tanácsadási szolgáltatás pártja számára.Fotó: Agerpres

„A pénzt állítólag 2017 májusában fizették ki egy, a Brit Virgin-szigeteken székhellyel rendelkező offshore cég ciprusi bankszámláiról, amelyet a román üzletember két másik, az ügyben gyanúsított személy segítségével ellenőrzött” – közölték az ügyészek.

Liviu Dragnea állítólag az ügyben gyanúsított román üzletember javára üzérkedett azzal a befolyással, amelyet a miniszterelnökkel és a román kormány más tagjaival szemben birtokolt, és megígérte neki, hogy a kormány biztosítja üzleti érdekeit, különösen a katonai és a hírszerzési területen.

A nyomozók azt is állítják, hogy Liviu Dragnea, 2017 májusa és októbere között, felhasználta politikai pártelnöki tisztségéből fakadó tekintélyét és befolyását Gheorghe Dimitrescu, valamint két másik személy ellen annak érdekében, hogy saját maga és pártja jogtalan előnyhöz jusson egy 100 ezer dollár értékű lobbiszolgáltatás révén, megsértve ezáltal a politikai pártok finanszírozásáról szóló 2006/334-es törvény rendelkezéseit. A szolgáltatást állítólag egy amerikai cég nyújtotta azzal, hogy előkészítette és megszervezte Dragnea találkozóit magas rangú amerikai tisztségviselőkkel.

A lobbiszolgálatás valódi haszonélvezőinek – Dragnea és pártja – eltitkolása céljából a 100 ezer dollárt egy román-amerikai állampolgár tulajdonában lévő New York-i székhelyű cégen keresztül intézték – következtették ki az ügyészek. A cégtulajdonos Romániában visszakapott 100 ezer eurót, többek között egy rokona, valamint Gheorghe Dimitrescu közreműködésével.

A DNA szerint Liviu Dragnea, a Gheorghe Dimitrescutól kapott juttatásokért cserében, 2017 júniusa és júliusa között az ő javára üzérkedett volna azzal a befolyással, amelyet a külügyminiszter felett gyakorolt, és megígérte, hogy eléri azt, hogy Dimitrescut Románia bonni főkonzuljának nevezzék ki, ami meg is történt.

A PSD volt elnökét csütörtökön idézték be a korrupciós ügyészségre, hogy tudomására hozzák a fenti vádakat.

Liviu Dragneát jelenleg a rahovai börtönben tartják fogva, miután 2019 májusában három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélésre való felbujtás miatt a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg