Alapfokon hat év szabadságvesztésre ítélték az egészségbiztosító pénztár volt elnökét

Vesztegetés elfogadása miatt hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) volt elnökét, Lucian Duţát.

A bírák fenntartották az óvadék ellenében elrendelt hatósági felügyelet, és elrendelték 6 300 000 euró elkobzását a vádlottól. A törvényszék által kimondott ítélet ugyanakkor négy évre eltiltja Duţát a köztisztség gyakorlásától. A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

A CNAS volt elnöke ellen 2018 decemberében emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Az ügyészek szerint 2010 és 2012 között az egészségbiztosítási pénztár vezetőjeként 10 százalékos részesedést kért két informatikai cég képviselőjétől minden olyan szerződés értékéből, amelyeket ezekkel a vállalatokkal kötött az intézmény. 

Lucian Duţă összesen 6 300 000 euróhoz jutott ily módon, amelyből 5 500 000 eurót banki átutalással, 800 000 eurót készpénzben kapott meg. Az átutalásokat az Antillákon alapított, svájci számlákkal rendelkező offshore cégre bevételezte.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?