Kolozsban és Háromszéken a legjobb a lakosság kórházi ágyakkal való ellátottsága

Az erdélyi megyék közül Aradban a legalacsonyabb a kórházi ágyak és a lakosság aránya.

Kovászna megye az ország élvonalába tartozik a kórházi ágyakkal való ellátottság tekintetében. Az Országos Statisztikai Intézet(INS) adatai szerint Háromszéken 9 kórházi ágy jut 1 000 lakosra, ugyanannyi mint Kolozsban. Ennél jobb mutatója csak Bukarestnek van, ahol 11,1 ágy esik ezer főre.

Az adatok azt mutatják, hogy nincs összefüggés egy megye gazdasági fejlettségi szintje, illetve az életszínvonal és a kórházi infrastruktúra között. Az országos rangsorban az ötödik Hunyad (8,5 ágy/1 000 fő), a hetedik Gorj (7,4), a kilencedik pedig Dolj (7,2).A nagyvárosok kórházai vannak a legjobban felszerelve / Fotó: Agerpres/EPA

Az erdélyi megyék közül még Temes (7,5), Maros (7,3), Bihar (6,9), Hargita (6,5), Krassó-Szörény (6,4), Szeben (6,4) és Fehér (6,3) áll viszonylag jól. Szilágy és Szatmár az országos középmezőnyben tanyázik, mindkettőben 5,3 ágy jut ezer lakosra. Bármily meglepő is, a legrosszabbul Arad van ellátva kórházi ágyakkal, ahol 4,6 jut ezer emberre.

Az utolsó hét pozíciót regáti megyék foglalják el. Călărași és Vrancea megyékben 4,1, Ialomița megyében 3,4, Giurgiuban pedig csupán 3 kórházi ágy áll ezer lakos rendelkezésére. Elméletileg Ilfov megyében a legrosszabb a helyzet, ott ugyanis 2,6 a kórházi ellátottság mutatója. Ez azonban csak látszat, mivel Ilfov Bukarest vonzáskörzete, a lakosság nagyrészt a főváros egészségügyi szolgáltatásait veszi igénybe.

Az ágy nem jelenet gyógyítást

Vannak olyan bukaresti kórházak, ahol a páciensek 60 százaléka nem helyi lakos, s ez a jelenség, ha kisebb mértékben, de az erdélyi nagyvárosokra is jellemző. A kolozsvári sürgősségi kórházban a más megyékből való beutaltak átlagban a páciensek 38 százalékát teszik ki, a legtöbben Máramarosból, Szatmárból, Szilágyból és Beszterce-Naszódból érkeznek.

A más megyékből érkező betegek aránya kifejezetten magas az egyetemi klinikák esetében, mivel ezek az átlagnál jobban vannak felszerelve, s a szakembergárda is jobb az átlagosnál. A kórházi ágy ugyanakkor nem egyenértékű az egyészségügyi szolgáltatással, hívják fel a figyelmet a szakemberek.

„A közegészségügyi rendszerrel sok probléma van, ezek közé tartozik a kórházi ágyak és az orvosok egyenlőtlen eloszlása. Az ágyak mellett ugyanakkor felszerelésre is szükség van. Hiába vannak  ágyak, ha a tüdőgyógyászati részlegen nincs oxigén vagy nincsenek szakorvosok. Ebben az esetben a páciens kénytelen egy másik város kórházát igénybe venni” – nyilatkozta Lorenzovics László egészségügyi közgazdász, a marosvásárhelyi Hospital Consulting cég vezetője.

Romániában 368 állami kórház működik, összesen 125 ezer ággyal. A legtöbb ágy Bukarestben (20 403), Iași (6 880), Kolozs (6 352), Temes (5 317) és Konstanca (4 050) megyékben van. 2019-ben közel 4,3 millió beteg volt beutalva állami kórházakba. Tavaly, a járvány következtében csökkent a kórházak kihasználtsága, a beutaltak száma 2,6 millióra esett.

(Nyitókép: Brassó Megyei Tanács)

Kapcsolódók

Kimaradt?