banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A sztrádaépítés ütemében fejlődik az egészségügyi infrastruktúra

Összesen 13 kórház és 1 450 vidéki egészségügyi központ építését ígéri a kormány. Előbbiek egyike a kolozsvári regionális kórház, amelynek létrejötte felett eddig 17 egészségügyi miniszter bábáskodott.

Néhány hónapon belül egyetlen gigászi építőteleppé változik ez az ország, feltéve, hogy a kormány komolyan gondolja mindazt, amit a programbjába beleírt. A dokumentum nagyszabású fejlesztéseket ígér az élet minden területén, s ez alól az egészségügy sem kivétel.

A kormányprogram utal három regionális kórház és 10 más kórház, „köztük szülészetek” építésére, s 1 450 vidéki egészségügyi központ létrehozására. A 10 kórház építése 4 milliárd, az egészségügyi központoké 9,5 milliárd lejes tételként szerepel a programban.

A regionális kórházak költségeit nem foglalták bele, azonban a tavaly nyáron bemutatott, Újjáépítjük Romániát program szerint ezek együttes értéke 1,64 milliárd euró. Emellett a négy évre szóló kormányzati célkitűzések között szerepel 25 megyei- és 110 városi kórház felújítása, összesen 6 milliárd lej értékben, s ezek felszerelésének modernizálása, amire 1,25 milliárdot költenének.

Pénz is van, szükség is van rájuk

Mindezekre a beruházásokra szükség van, pénz is van rájuk, meg is fogják őket valósítani, mondja Lorenzovici László egészségügyi közgazdász, egyetemi oktató, a kérdés csak az, hogy mikor. „Ennek az országnak van egy adott adminisztratív kapacitása. Itt-ott-amott el lehet ettől térni, de átlagban nemigen. Ez azt jelenti, hogy a 10 kórház megépítése hozni fogja azt a színvonalat, amit az autópályák esetében láthatunk” – nyilatkozta a Maszolnak a szakember. Nálunk évtizedekig tart egy kórház felépítése / Fotó: Kovács Zsolt

Véleményének alátámasztására elmondta, hogy a kormányprogramban szereplő 10 kórház egyike a nagyszebeni. A kivitelezése ennek van a legelőrehaladottabb állapotban, annak ellenére, hogy még a földmunkákhoz sem fogtak hozzá. A tervezése 10 éven át folyt. Ez roppant hosszú időnek tűnik, ám a kórháztervezés nagyon összetett folyamat, melynek során hosszú távú demográfiai folyamatokat kell elemezni, mivel a létesítmény körülbelül 50 éven át kell majd szolgálja a közegészségügyi rendszert.

„Nem megfelelő tervezés esetén megtörténhet, hogy a szülészet üresen kong majd, míg az onkológián nem lesz hova tenni a betegeket” – magyarázta a szakember. Hozzátette, hiába van a legelőrehaladottabb fázisban a tervezett kórházak közül, a szebeni sem lesz kész négy év alatt.

30 év alatt sem dolgozzuk le a lemaradást

Lorenzovici László hangsúlyozta, hogy a kórházépítés kifejezetten infrastrukturális kérdés. Nem új egészségügyi intézmények jönnek létre, hanem a már meglévők kapnak új épületeket.

Látszólagos paradoxon, hogy éppen Románia legfejlettebb vidékein, Erdélyben és Bukarestben vannak a legnagyobb gondok az egészségügyi infrastruktúrával. Ennek az oka az, hogy ezen régiókban kezdődött el legkorábban a közegészségügyi ellátórendszer kiépítése, s a régi épületek még mindig használatban vannak, bár már nem felelnek meg az aktuális elvárásoknak.

„Van, hogy nem lehet beszerelni komputer tomográfot (CT) vagy mágneses magrezonanciás készüléket (MR), mivel olyan súlyosak, hogy az épület tartószerkezete nem bírná meg. Máshol a ventillációs berendezés beszerelése okoz gondot. Modern technológiát nem könnyű beépíteni műemléképületekbe” – mondta Lorenzovici László.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ami a vidéki egészségügyi központokat illeti, nem világos, hogy mire gondolt, aki beírta ezeket a kormányprogramba. „Orvosi rendelő és gyógyszertár minden községben van, persze, lehet, hogy egy cserépkályhával fűtött, a kultúrotthonból leválasztott helyiségben. Ezeknek, s legfeljebb egy mintavételi helyiségnek megfelelő székhelyet biztosítani indokolt, azonban ennél több egészségügyi szolgáltatást kivinni falura értelmetlen” – véli az egészségügyi közgazdász.

Elmondása szerint Románia az egészségügyi infrastruktúra tekintetében akkora lemaradásban van, amit 30 év alatt sem fog behozni. Ennek alapvetően nem pénzügyi okai vannak, a rendszer menedzselése nem megfelelő. Ez abból is látszik, hogy a kórházak finanszírozása nagyot fejlődött az elmúlt időszakban, azonban ez nem tükröződik az egészségügyi szolgáltatások színvonalában.

16 év gyümölcse

Annak, hogy az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése kb. ugyanolyan ütemben halad, mint a sztrádaépítés, legjobb példája a kolozsvári regionális kórház. Ennek megépítését 2004-ben kezdeményezték. Azóta 16 év telt el , s 17 személy váltotta egymást a szakminiszteri bársonyszékben, míg végre tavaly novemberben az Európai Bizottság aláírta a finanszírozási szerződést.

A kórház Kolozsvár és Szászfenes határában épül majd meg, s 2026-ban fogadhatná az első betegeket, ha minden a tervek szerint alakul majd. Csakhogy nálunk a beruházások a legritkább esetben szoktak az ideális forgatókönyv szerint zajlani.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?