Nemzetközi fődíjat nyertek a BBTE magyar tagozatos közgazdász kutatói

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatos közgazdász kutatói nyerték el a nagy-britanniai Emerald Publishing tudományos kiadó Real Impact Awards 2021 elnevezésű nemzetközi versenyének fődíját, elismerésül a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor kutatási projekt társadalomra gyakorolt széleskörű hatásaiért.

A kolozsvári kutatók a „Driving the Impact Agenda”, azaz a tudományos kutatások társadalmi hasznosulásának előmozdításáért létrehozott kategória fődíját nyerték el, a döntőben megelőzve egy új-zélandi és egy nagy-britanniai kutatási projektet.

Az egyetem közleménye szerint a kutatási projekt 2020 áprilisában indult útjára azzal a céllal, hogy valós időben kövesse járvány és a romániai gazdasági helyzet alakulását, az ehhez kapcsolódó információk naponta történő frissítésével, valamint olyan elemzések és előrejelzések közzétételével, amelyek segíthetik a hatóságokat, hogy a koronavírus-járvány bizonytalansága közepette is a lehető legjobb döntéseket tudják meghozni. Az elmúlt két hónapban a projekt kiegészült az orosz-ukrán háború gazdasági következményeire vonatkozó információk és elemzések közzétételével.

Az Emerald Publishing versenyének Driving the Impact Agenda kategóriájában a brit, ausztrál és norvég szakértőkből álló zsűri külön kiemelte, hogy a kolozsvári kutatók által publikált elemzések eredményei igazolható hatást gyakoroltak a járvány alatt meghozott hivatalos döntésekre. Mindemellett a zsűri kihangsúlyozta, hogy a BBTE közgazdászai jó példát mutattak arra, hogy hogyan lehet a tudományos kutatás eredményeivel valós hatást gyakorolni a közösségek életére és a tudomány társadalmi elfogadottságára, mindezt a legmodernebb adatvizualizációs eszközök, valamint a gazdasági-társadalmi kutatás és előrejelzés tudományos módszereinek összekapcsolásával.

„A BBTE az élvonalban harcolt a világjárvány idején, sok esetben kiegészítette a kormányzati intézkedéseket (sőt, néha pótolta is ezeket), 1. pszichológiai (mentális egészség, pszichológiai alkalmazkodás országos szinten), 2. közegészségügyi, 3. tudományos (orvosbiológiai) téren, illetve 4. makrotársadalmi/makroökonómiai elemzésekkel (amilyen a szóban forgó projekt is). Országos (sőt, nemzetközi – lásd: EFPA/BBC stb.) szinten már elismerést nyertek ezek a munkák, ez a kitüntetés megerősíti a BBTE nemzetközi élvonalbeli szerepét ebben a projektben” – nyilatkozta dr. Daniel David, a BBTE rektora.

„Ez a nemzetközi díj is alátámasztja azt a tényt, hogy a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán végzett kutatómunkának komoly hatása van nem csak az akadémiai közegben, hanem a társadalom széles rétegeiben is. 2020 első felében azzal a gondolattal indítottuk útjára ezt a projektet, hogy az akkor kibontakozó bizonytalan, válságos helyzetben a tudomány eszközeit is a társadalom és a romániai döntéshozók szolgálatába állítsuk, hogy a járványidőszakot a lehető legkisebb veszteségekkel tudjuk átvészelni. Ezen erőfeszítésünket most már nem csak országosan, hanem a határainkon túl is elismerik: a washingtoni Georgetown University által támogatott verseny 2020-as adatvizualizációs díját követően a most megszerzett díj ismételten alátámasztja ezt a tényt” – emelte ki Szász Levente, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese, a kutatási projekt vezetője.

A díjazott kutatási projekt vezetője Szász Levente (egyetemi tanár, BBTE), a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba (Román Nemzeti Bank, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (Lancaster University, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (doktorandusz, BBTE), Nagy Bálint Zsolt (docens, BBTE) és Rácz Béla-Gergely (adjunktus, BBTE). A kutatási projekt további részletei elérhetők a COVID-19 RoEIM kutatási projekt online platformján, az aktuális elemzések pedig a projekt Facebook-oldalán olvashatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?