„Nem csoda, hogy ide jutottunk” – javaslatokat tett a civil szféra a szociális szolgáltatások reformjához

A szociális intézmény nem szálloda és nem is múzeum – fogalmazódott meg azon a megbeszélésen, amelyen civil szervezetek képviselői tettek javaslatokat a kormány képviselőinek az idősotthonokban feltárt rémségek nyomán tervezett reformhoz. Az illetékesek életszerű ellenőrzéseket, méltányos támogatást és átláthatóbb rendszert szorgalmaznak.

„Nem csoda, hogy ide jutottunk. Amíg a szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben a kereslet tízszer nagyobb, mint a kínálat, a gyenge minőségre is van vevő. Nem az ellenőrzéseket kell megduplázni, hanem az intézményrendszerek bővítésére egy stratégiát készíteni” – vélekedett Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója.

Fotó: Simona Bucura munkaügyi miniszter Facebook-oldala

Kiemelte: egy tizenöt férőhelyes idősotthonnak jelenleg 150 személy szerepel a várólistáján, és növekvő a tendencia, mivel a külföldön élő fiatalok szülei, támasz nélkül, intézményi ellátásra szorulnak. „Ahhoz, hogy a szociális szféra fejlődjön, nagyobb mértékű állami támogatásra van szükség. Ezt prioritásként kell kezelnie a döntéshozásnak” – jelentette ki. Emiatt is szorgalmazták az egybegyűltek, hogy a 2011/292-es szociális segélytörvény módosítási tervezetet minél előbb fejezzék be, ugyanakkor felülvizsgálatra szorul a szociális szolgáltatások minőségéről és a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelméről szóló jogszabály is.

Mint az a Caritas szerdai közleményéből kiderült, a megbeszélésen részt vett civil szervezetek képviselő évek óta a szociális szolgáltatásaik megerősítésén dolgoznak, fontosnak tartják és nyitottak a párbeszédre a törvénymódosítás kapcsán.

Méltányos elvárások

Ennek szellemében több problematikus elvárásra is rávilágítottak, amiket szerintük rövidtávon orvosolni kell. A Caritas kiemelte: az ellenőrök például fehér köpeny viselését követelték az alkalmazottaktól, ami azonban megfélemlítette az ellátottakat. „Nem minden szociális lakóközpont, amelyet kiszolgáltatott személyek számára tartanak fenn, kórház is egyben” – magyarázta, hozzátéve, hogy ugyanígy nincs szükségük arra sem, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszerek begyűjtésére szerződést kössenek valamilyen magáncéggel, hiszen az ápolók személyre szabott recepteket váltanak ki minden gondozott számára.

Facebook: Simona Bucura Facebook-oldala

Azt is kiemelték, hogy ezekben az otthonokban a szobák nem szállodai szobák, az intézmény pedig nem múzeum és nem minden konyha kantin is egyben. „Az ellenőrző szervek fehér ágyneműt és azok napi cseréjét kérték az otthonokban dolgozóktól. A folyósokra térfigyelő kamerák elhelyezését kérték, nem vették figyelembe, hogy ezek olyan apartmanok, amelyeket a Caritas munkatársai védett lakóotthonoknak rendeztek be. A szeretettszolgálat intézményeiben az ellátottak főznek is, támogatják ugyanis a lakókat az önálló életvitelben. Megtörténik, hogy a bentlakók nem mindig nyugodtak. Néha megrongálódnak a falak, a bútorok, de a szolgáltató nem fog minden alkalommal meszelni és új bútort vásárolni, hiszen ezt még otthon sem teszi senki ilyen gyakorisággal” – olvasható a közleményben.

Javaslatok a változáshoz

Emiatt is javasolták, hogy az ellenőrök előzetesen tájékozódjanak az ellenőrizendő intézmények tevékenységéről és az épületek sajátosságairól, a szankciókat pedig szabják a feltárt szabálytalanságra és az adott esetre. „Az ellenőrök viselkedése a központokban és védett lakóotthonokban élők irányába legyen tisztelettudó, együttérző, illetve megelőzés- és megoldásorientált” – hangsúlyozták.

Tudomásul vették ugyanakkor a civil jogvédő szervezetek előre be nem jelentett, megfigyelő látogatásainak fontosságát, de mint arra a Jogi Erőforrások Központja (CRJ) külön ajánlásban rámutatott: ennek érdekében minél hamarabb alá kell írniuk az arra vonatkozó megállapodást a munkaügyi minisztériummal és a belügyminisztériummal. Az idősotthonokban történt rémségeket feltáró civil szervezett rövidtávon egy válságcsoport felállítását szorgalmazza, amely feltérképezi az aktuális szociális hálózat helyzetét, hogy azt követően egy cselekvési terv mentén periodikus ellenőrzéseket tarthassanak.

Arról már beszámoltunk, hogy a tanácskozás alkalmával Marcel Ciolacu kormányfő kiemelte, hogy augusztus 31-ig kidolgoznak egy sürgősségi rendeletet a szociális rendszer átszervezésére, ugyanakkor egyéb változtatásokra is számítani lehet. Módosul majd az ellenőrzési folyamat és a támogatási rendszer is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?