Nagyot zuhant Klaus Iohannis népszerűsége – a Florin Cîțué még nagyobbat

Mindössze 14 százalékon áll Klaus Iohannis népszerűségi indexe az Avangarde közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint, amelynek eredményeit a G4Media portál ismertette szerdán kora délután.

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a (még) kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ennél is rosszabb helyzetben van: mindössze a válaszadók 7 százalékánál áll a népszerűségi lista első helyén.

A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokán – némi meglepetésre – Alexandru Rafila mikrobiológus áll, aki az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) Romániát képviseli, és aki tavay decemberben a Szociáldemokrata Párt (PSD) listáin jutott parlamenti képviselői mandátumhoz.Ha most tartanák az elnökválasztást, Iohannis (ha egyáltalán még indulhatna újabb mandátumért) biztos nem nyerne | Fotó: presidency.ro

Az Avangarde október 17–26. között végezte telefonos közvélemény-kutatását 900 személy megkérdezésével. A válaszadók 80 százaléka úgy vélte, hogy „rossz irányba tart az ország”, és 24 százalékuk 1-es (minimális) osztályzatot adott a Florin Cîțu vezette kormánynak a koronavírus-járvány okozta helyzet kezelését illetően.

A „legmegbízhatóbb politikusok” listáján Rafilát Marcel Ciolacu, az ellenzéki PSD elnöke követi (25 százalék), majd Emil Boc kolozsvári polgármester, volt kormányfő (24), Raed Arafat belügyi államtitkár, katasztrófavédelmi főigazgató (23) és George Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke (20 százalék) következik a sorrendben. Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke közvetlenül Iohannis mögött áll 13 százalékkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra a kérdésre, hogy ha a következő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, akkor melyik pártra szavaznának a válaszadók, az alábbi sorrend alakult ki:

  • PSD – 40 százalék
  • PNL – 17 százalék
  • AUR – 14 százalék
  • USR – 13 százalék
  • RMDSZ – 5 százalék

A felmérésben résztvevők 28 százaléka szerint a Cîțu-kormány a felelős a koronavírus-járvány okozta válságért, 14 százaléka szerint pedig Klaus Iohannis államfő, míg a kormányválságot a válaszadók 18 százaléka szerint Iohannis, 14 százaléka szerint a PNL, 11 százaléka szerint az USR, és 8 százaléka szerint Florin Cîțu miniszterelnök idézte elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?