Nagycsaládos kedvezményeket vezetnek be Csíkszeredában

Kedvezményesen vehetik igénybe a jövőben a csíkszeredai nagycsaládosok az önkormányzati fenntartású cégek, intézmények szolgáltatásait. Erről a helyi önkormányzat hétfői ülésén döntöttek. Jóváhagyták a kulturális, sport és egyházi pályázatokat is, amelyek keretében összesen 4,3 millió lejt pályázhatnak meg az érdeklődők a város saját forrásaiból.

Sógor Enikő alpolgármester kezdeményezésére a magasabb fokú életminőség biztosítása érdekében kedvezményben részesülnek a csíkszeredai nagycsaládok – döntött hétfői ülésén a városi önkormányzat testülete. A határozat értelmében a kedvezmény a legkevesebb három gyermeket nevelő szülőkre (vagy egyedülálló szülőre) és 18 éven aluli gyermekeikre vonatkozik.

Az érintettek a városi tömegközlekedésben, a kulturális intézmények saját előadásain, valamint a Csíki Csobbanóban és a VSK Csíkszereda eseményein élvezhetik a kedvezményt. A jegyárakat az adott cég vagy intézmény által alkalmazott legalacsonyabb értékben határozzák meg. Az engedményekhez a szülőknek csíkszeredai lakcímmel, valamint munkahellyel kell rendelkezniük, nem lehetnek tartozásaik a városkasszában, a gyermeküknek pedig nem lehet húsznál több igazolatlan hiányzása az előző tanévből. A kedvezményezetteknek a városháza által kibocsátott igazolványt kell felmutatniuk a jegyvásárláskor.

Több pénz pályázható

Idén az előző évhez képest 80 százalékkal nagyobb összeget kínál fel Csíkszereda Önkormányzata kultúrára, sportra, szociális szolgáltatásokra és az egyházak számára. Az erről szóló határozat szerint az érdekeltek 4,3 millió lejt pályázhatnak meg a város saját forrásaiból. Emellett az áprilisban jóváhagyott szociális pályázatok esetében is jelentősen növekedett a közösségi pályázatokra szánt keretösszeg.

A pályázatok terén ebben az évben is a sportra szánja a legtöbb pénzt az önkormányzat: a 2020-as 1,5 millió lejes keret 2,2 millióra bővül idén.Illusztráció, szereda.ro

350 ezer lejről 1 290 000 lejre emelték a kultúra támogatására szánt összegeket – arányaiban ez a legnagyobb emelés. Ide foglalták bele új elemként az oktatási-nevelési, felnőttoktatási képzések szervezésére pályázható összegeket, amelyek a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását szolgálják.

Az egyházi támogatások összege 500 ezer lejről 750 ezerre növekedett, a szociális támogatások értéke pedig 55 ezer lejről 80 ezer lejre. Szociális vonalon az idősekkel foglalkozó szervezetek számára elérhető keretet duplázták meg 25 ezer lejről 50 ezer lejre. A pályázási határidőket a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után közlik.

A hétfői ülésen elfogadták továbbá az Országos Lakásügynökség által épített ifjúsági bérlakások igénylőinek névsorát, illetve az ehhez kapcsolódó prioritási listát. A kérvényezők a határozat kifüggesztéstől számított hét napon belül fellebbezhetnek.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?