Nagy Zoltánt kérdeztük: Így szavazhatnak az erdélyiek a magyarországi választáson

Április 3-án általános parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, melyen a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok is részt vehetnek. Ennek érdekében azonban szükséges regisztrálniuk a választási névjegyzékbe, illetve ha módosultak személyi adataik, frissíteniük kell regisztrációjukat a magyarországi Nemzeti Választási Iroda adatbázisában. A technikai tudnivalókról, a határidőkről és arról, most hogy áll az erdélyi magyarok regisztrációja, az Eurotrans Alapítvány elnökét, Nagy Zoltánt kérdeztük.

Az Eurotrans Alapítvány már közel egy éve elkezdte regisztrációs kampányát a magyarországi választásokra. Kinek kell regisztrálnia? Meddig?

A magyarországi választásokon minden romániai magyar szavazhat, amennyiben rendelkezik magyar állampolgársággal és regisztrált a Nemzeti Választási Irodánál. Akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, azoknak regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe – másszóval regisztrálniuk kell a választásokra 2022. március 9-ig.

Mit kell tennie annak, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel?

Akinek van magyarországi lakcíme, de Romániában tartózkodik majd április 3-án, az csak személyesen szavazhat a külképviseleteken a választás napján. Ennek feltétele, hogy március 25-ig át kell jelentkezni a valasztas.hu oldalon, vagy a külképviseletek segítségével a csíkszeredai vagy a kolozsvári főkonzulátusok egyikére, vagy a határ menti valamelyik szavazókör központjába.

A magyarországi lakcímmel rendelkező erdélyiek nem is szavazhatnak levélben, ők kizárólag április 3-án, a választás napján adhatják le voksukat vagy a magyarországi lakcímük szerinti szavazókörben, vagy ahova átjelentkeznek. Négy évvel ezelőtt a két főkonzulátuson körülbelül 2500-an adták le szavazatukat, akik nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavaztak, ehhez hozzáadódnak azok a határ menti választópolgárok, akiknek elérhetőbb volt egy magyarországi választókörzetbe eljutni, mint a kolozsvári főkonzulátusra.

Fotó: MTI

Erdélyben a kettős állampolgársággal rendelkezők 15–20 százaléknak van magyarországi lakcímkártyája, ez becsléseink szerint 75 000–100 000 személyt jelent, elsősorban Partiumban a határ mentén, de Székelyföldön is nagy számban élnek. Ez mindenképpen egy jelentős számú választópolgári tömeg, melynek tagjai a pártlista mellett egyéni választókerületi jelöltre is szavaznak, rájuk oda kell figyelni és célzott üzeneteket fogunk feléjük megfogalmazni, mert más eljárás szerint szavaznak, mint a regisztrált levélszavazók.

Gyakorlatilag úgy szavaznak, mint a sokat emlegetett londoni magyar diaszpóra?

Igen, a diaszpóra azon része, amely nem mondott le a magyarországi lakcíméről. Mert az Egyesült Királyságból is lehet levélben szavazni, több mint ezer választópolgár szerepel a névjegyzékben, akik levélszavazatot fognak kapni. Értelemszerűen a magyar állampolgárok döntő többsége nem mond le a magyarországi lakcíméről a társadalombiztosítás miatt. Ez lehet az egyik ok, amiatt ilyen nagyszámú erdélyi magyar rendelkezik magyarországi lakcímmel. Jó részük sokkal könnyebb helyzetben van, mint a több ezer kilométerre elő honfitársaink, hiszen a magyar határ 30 kilométeres körzetében élnek és könnyen elérik bármelyik magyarországi szavazókört.

Hogyan értékeli az eddigi regisztrációs kampány sikerességét?

Kollégáink lassan egy éve azon dolgoznak, hogy segítsenek a választási regisztrációban azoknak, akik részt kívánnak venni a választásokon. Az elmúlt egy évben 15 000 személynek segítettünk a választási regisztrációban, adatfrissítésben. 2022. március elején a külhoni választási névjegyzékben 443 000 név szerepelt, becsléseink szerint ebből közel 280 000 romániai magyar, számuk mintegy 15 százalékkal növekedett 2018-hoz képest. Egy februárban végzett felmérésünk szerint a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok körülbelül kétharmada regisztrált.

Hány szavazatra számítanak?

2018-ban a névjegyzékben szereplők 70 százaléka szavazott, az azonosító nyilatkozatok 84,4 százaléka volt érvényes. Így becsülve a romániai érvényes szavazatok száma 142 ezer körüli lehetett. Ebből közel 100 000 szavazat az Eurotrans és az RMDSZ közvetítésének (levél visszajuttatása) köszönhetően. A mostani regisztrációs adatok tekintetében, 70 százalékos részvétellel számolva 160 000–180 000 leadott levélszavazatra számítunk. Kérdés, hogy mennyi lesz ezekből érvényes, pontosabban hány százalékban lesz érvényes azonosító nyilatkozat a levélszavazat mellett. Ehhez hozzájön még pár tízezer szavazat azon személyek részéről, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek.

Ön érvényes szavazatokat említ. Minden választás esetében fennáll az érvénytelen szavazatok problémája. És mivel a levélszavazás eltér a megszokott romániai módszerektől, itt nagyobb a hibalehetőség. Mekkora volt az érvénytelen szavazatok aránya 2018-ban? Mi lehet az érvénytelenség oka?

Sajnos ez egy reális probléma. 2018-ban a szavazatok közel 16 százaléka érvénytelen volt, ez több mint 40 000 szavazatot jelentett, és előtte, 2014-ben ez a szám 20 százalék volt. Az érvénytelenség legfőbb oka az azonosító nyilatkozat kitöltésekor az „nyja neve” mező hibás kitöltése, valamint a nyilatkozat aláírásának elmulasztása volt. Idén szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen egyszerűsítették az azonosító nyilatkozatot. A Nemzeti Választási Iroda először mindig az azonosító nyilatkozatott ellenőrzi, amennyiben nincs helyesen kitöltve, akkor a levélszavazatot tartalmazó belső boríték kibontás nélkül kukába kerül.

Minden erőnkkel azon leszünk, hogy az érvénytelen szavazatok számát csökkentsük, és ne vesszenek kárba erdélyi magyar szavazatok formai hibák miatt. Arra biztatok mindenkit, hogy ha bizonytalan, forduljon segítségért az RMDSZ és az Eurotrans munkatársaihoz. Felkészült kollégáink segítséget tudnak nyújtani az azonosító nyilatkozat helyes kitöltésében és ellenőrzésében.

Mikorra várhatók a szavazólapok?

Akik regisztráltak a választásokra és levélben szavaznak, azoknak a március 15. utáni napokban kézbesítik a választási borítékot. A megcímzett válaszborítékot a kitöltött szavazólapokat tartalmazó belső borítékkal és az azonosító nyilatkozattal április 2-ig kell leadni az Eurotrans vagy RMDSZ irodák egyikében, vagy legkésőbb április 3-án a főkonzulátusok egyikén.

Sokan aggódnak amiatt, hogy visszaér-e Magyarországra levélszavazatuk a megadott határidőig. Ez egy reális veszély lehet a posta hatékonyságának ismeretében. Hogyan lehet ezt a problémát orvosolni?

2018-hoz hasonlóan az RMDSZ és az Eurotrans segít a levélszavazatok összegyűjtésében. Az összegyűjtött levélszavazatokat a konzulátusokra juttatjuk el. Arra biztatunk mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, hiszen – ahogyan 2018-ban is – így szavazata biztosan célba ér.

Kapcsolódók

Kimaradt?