Regisztrációs kampányt indít a jövő évi magyarországi választásokra az Eurotrans Alapítvány

A 2022-es magyarországi választásokon részt vehetnek a magyar állampolgársággal rendelkező romániai polgárok is, amennyiben személyi adataik aktualizálva vannak a nemzeti választási névjegyzékben. Az adatfrissítést követően akár online, akár az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban, illetve az Alapítvány által szervezett kiszállásokon is regisztrálhatnak a szavazni vágyók.

A jövő évi magyar országgyűlési választásokon részt vehet minden magyar állampolgársággal rendelkező személy, így a romániai magyarok is, ha személyi adataik naprakészen szerepelnek a választási névjegyzékben, és regisztrálnak a választásokra.

Amennyiben valaki magyar állampolgár is, és az állampolgárság megszerzése óta megházasodott, gyermeke született, esetleg elvált vagy haláleset történt a családban, nevet vagy lakcímet változtatott, kötelessége jelezni a változásokat a magyar állam felé is.

„2021 első felében több mint 170 konzuli napot és 800 kiszállást szervezett az Eurotrans Alapítvány. A területi irodáinkban történő ügyintézést is figyelembe véve összesen mintegy 8000 honosítási kérelem érkezett be hozzánk” – összegezte Nagy Zoltán Levente, az Eurotrans Alapítvány elnöke. Hozzátette, amennyiben valaki szeretne részt venni a 2022-es választásokon, az adatfrissítést követően az Alapítvány területi irodáiban és kiszállásain is örömmel segítenek az Eurotrans munkatársai a regisztrációban.

Emellett a megszokott formában továbbra is igényelhető a magyar állampolgárság, a magyar személyi igazolvány, a magyar útlevél és a különböző családtámogatások, mint az anyasági támogatás vagy a Babakötvény. „Ha valaki még nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne élni a szavazás lehetőségével, arra kérjük, igényelje mielőbb az állampolgárságot, hogy részt vehessen a választáson” – nyomatékosított az Alapítvány elnöke.

A magyarországi országgyűlési választások iránt érdeklődők a regisztracio.ro oldalon is tájékozódhatnak az adatfrissítési és regisztrációs procedúrát illetően. Ugyanakkor a központi Eurotrans iroda is tájékoztatást nyújt az érdeklődők számára a 0800 420 111-es zöld számon és az info@eurotransalapitvany.ro e-mail címen.

Az Eurotrans Alapítvány munkatársai ingyenesen segítenek az iratcsomó összeállításában, a kérelmek kitöltésétől a fordítások elkészítéséig. A területi irodákban dolgozó kollégák meghatározott program szerint, előre meghirdetett helyszíneken végzik munkájukat, amelyekről előzetesen értesítik az adott települések lakosságát.

További információkat az Alapítvány honlapján és Facebook-oldalán olvashatnak.

(Nyitókép forrása: Eurotrans Alapítvány)

Kapcsolódók

Kimaradt?