A magyarországi választáson való részvételre buzdít a Székely Nemzeti Tanács

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásával majdnem egy év után újra ülésezett sepsiszentgyörgyi székházban szombaton a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága – közölte a szervezet sajtószolgálata.

A testület meghallgatta és megvitatta Izsák Balázs elnök beszámolóját a nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezés sikeresen zárult aláírás-gyűjtési időszakáról, annak tanulságairól, ugyanakkor az ügyben szükséges további lépésekről.

A bizottság tagjai egyet értettek abban, hogy a támogató aláírások hatósági ellenőrzésével, majd hitelesítésével párhuzamosan – ennek folyamata több uniós országban, így Romániában és Magyarországon is az illetékes hatóságokkal való kapcsolatfelvétellel kezdődött el – az európai nemzeti régiók együttműködésének intézményesítését is el kell kezdeni.

A polgári kezdeményezések lebonyolítását rögzítő jogszabály szerint minden uniós állam saját szakhatósága a papír alapú és elektronikus aláírások adatainak benyújtásától számított három hónapon belül ellenőrzi, illetve hitelesíti az aláírásokat. Ezután a kezdeményező bizottság döntheti el, hogy mikor nyújtja be az Európai Bizottságnak a már hitelesített támogató aláírásokkal együtt a vonatkozó jogszabálytervezetet – részletezi közleményében a Székely Nemzeti Tanács.

Hozzáteszik: „egyöntetű megerősítést nyert, hogy eme hatalmas munka következményeként még soha nem lett ilyen egységes az SZNT Állandó Bizottsága, miként az is, hogy a munka folytatásában minden alkalommal köszönettel tartozunk mindazoknak, akik segítettek az aláírásgyűjtés sikerre vitelében”.

Ugyanakkor az Állandó Bizottság megerősítette álláspontját, hogy a székelyföldi magyar állampolgárok éljenek szavazati jogukkal a jövő évi magyarországi választásokon, mert „a részvétel nem csupán lehetőség, hanem felelősség és feladat is, erkölcsi kötelesség szavazni és minden törvényes eszközzel segíteni és népszerűsíteni a szavazási folyamatot”.

(Címlapképen Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Fotó: a politikus Facebook-oldala)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?