Mindennaposak a medvetámadások: 21 juhot ölt meg a medve Olaszteleken

Háromszéken rendszeressé váltak a medveriasztások és medvetámadások. Legutóbb egy olaszteleki gazda portájára tört be és 21 juhát ölte meg a medve, majd még két éjszaka visszatért a helyszínre.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus szerint előfordul, hogy naponta 2-3 riasztásról kap értesítést a rendőrségtől vagy csendőrségtől. A kormánybiztos határozott állományszabályzó beavatkozást sürget, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a medvék miatt helyenként a háromszéki emberek félnek kilépni a házból.

Fotók: Máté Imre

Az olaszteleki Máté Imre arról számolt be, hogy június elején, a medve kiemelte a csűrkaput és egyik juhát megette, ám eközben a mellette mozgó juhokat mind megütötte és megölte. Az esetet követően a medve még két éjszaka visszatért, míg a gazda villanypásztorral nem vette körbe otthonát. Az olaszteleki gazda arra panaszkodik, hogy a medvetámadás miatt járó kártérítés nem fedezi a valós károkat, ugyanis tejkontrollos állománya volt és az elpusztult állatok értékét kilogrammonként 9,70 lejes áron kártalanítja az állam.

Háromszéken az elmúlt napokban Nagyajtán az unitárius templom közelében bukkant fel egy kétbocsos medve, de Zágonbárkányból, Csernátonból, Mikóújfaluból is érkeztek panaszok medvetámadásra, míg Szitabodza környékén emberre támadott a medve. Emellett az elmúlt időszakban számos medvét és bocsot gázoltak el az autók Kovászna megye területén.

Mint arról beszámoltunk, kedden a Ro Alert rendszeren keresztül kaptak riasztást a sepsiszentgyörgyiek, hogy az Oltmező utcában, a Kaufland bevásárlóközpontnál bukkant fel egy medve. Bár a Készenléti Felügyelőség (ISU) a telefonokra érkező üzenetben arra kérte a lakosokat, hogy lehetőleg kerüljék el a környéket és maradjanak otthon, a sepsiszentgyörgyiek egy része éppen ennek ellenkezőjét tette. A riasztást követően ugyanis hirtelen ellepték a bevásárlóközpont parkolóját az autók és oda tódultak a környező szociális tömbház kíváncsiskodó lakói is.

Ráduly István prefektus arra mutat rá, hogy Háromszéken az elmúlt két évben összesen 610 medvetámadást jegyeztek, 435 esetben haszonállatokat öltek meg a medvék, 175 esetben pedig terményben esett kár. A háromszéki prefektus szerint nem állja meg a helyét a környezetvédelmi szervezetek állítása, miszerint az erdőirtás miatt csökkenne a medvék élettere. Magyarázata szerint Kovászna megyében jelenleg 180 000 hektár erdő van, miközben 1990-ben még 170 ezer hektár erdőt tartottak nyilván.

Egy medve élettere legkevesebb 300 hektár, tehát a Kovászna megyében rendelkezésre álló erdőkben legtöbb 600 medvének van hely, ehhez képest, a legóvatosabb becslések szerint is, legalább 1600 medve van, legalább ezerrel több, mint amennyinek fizikailag hely van, mutatott rá a háromszéki prefektus. Ráduly István arra kéri a háromszékieket, hogy csak akkor hívják az 112-es segélyhívó számot, ha a medvét a településen vagy annak környékén látták, ha viszont az erdőben sétálva látnak medvét, akkor ne riasszák a hatóságokat, hiszen a vadnak ott van a természetes élőhelye.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?