Tamás Sándor szerint konkrét cselekvésre van szükség medve-ügyben

Háromszéken tarthatatlanná vált a medveprobléma, egyre több helyről jelzik, hogy medve garázdálkodik a települések területén vagy azok közelében. A helyi hatóságok tehetetlenek, semmilyen eszköz nincs a kezükbe ahhoz, hogy ezt a problémát megoldják – mutatott rá a szerdai megyeinfón Tamás Sándor.

A háromszéki önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy nem az erdőben, a havasokban előforduló medvetámadásokkal van a gond, hanem azzal, hogy a medvék gyakran bejárnak a településekre.

Kommandón a medve az istállóból tépte ki a tehenet, Sepsiszentgyörgy és Bikfalva határában embereket kergetett meg, szerencséjükre közel voltak a lakóházak és be tudtak menekülni, a környéken lakók viszont félnek elhagyni otthonaikat. Zabolán disznót ölt a medve. Bodokon és Baconban is a települése közelében jegyeztek medvetámadást, sorolta az elmúlt napokban történteket Tamás Sándor.

​A háromszéki tanácselnök szerint csatlakoznak a Hargita megyei polgármesterek és közbirtokosságok képviselői által kezdeményezett tiltakozó akcióhoz. Jelenleg zajlik a szervezés, hogy a medveprobléma által érintett háromszéki települések önkormányzati, közbirtokossági képviselői, vadásztársaságok, gazdaszervezetek képviselői vegyenek részt július 5-én, Bukarestben a Környezetvédelmi Minisztérium előtt tervezett tiltakozó megmozduláson.

Tamás Sándor szerint a medveprobléma azt követően vált súlyossá, hogy a szaktárca egy éve beszüntette a medve kilövések engedélyezését. Ezt követően elszaporodtak a medvék és párhuzamosan megnőttek a nagyvad által okozott károk. Tamás Sándor szerint valahogy egyensúlyt kell tartani a vadvédelem és az emberek védelme között, a jelenlegi helyzet ugyanis tarthatatlanná vált.

Emlékeztetett, hogy a Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyék önkormányzatainak vezetői több ízben is levélben fordultak a minisztériumhoz. Legtöbbször választ sem kaptak, vagy azt a semmitmondó választ kapták, hogy rögzítették panaszukat és keresik a megoldásokat.

Romániában hivatalosan 7000 medvét tartanak nyilván, becslések szerint azonban ezek száma 9000-re tehető és az állomány 80 százaléka Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyékben van – mondta Tamás Sándor. Hozzátette: elegük van már az ígéretekből, többé nem szeretnének Bukarestbe menni konzultációra, hiszen azt már számtalanszor megtették. Eljött a konkrét cselekvés ideje, mondta a háromszéki tanácselnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?