Medvetámadások: betelt a pohár Hargita megye vezetőinél

"Bekövetkezett az, ami „várható” volt, pontosabban elkerülhetetlen! A mindennapos vadkárok, a több száz megsebesített és legyilkolt házi- és haszonállat után a túlszaporodott medvepopuláció egyik egyede ezúttal a rá bízott állatokat védő juhászra is lecsapott" – nyilatkozta a szombati medvetámadás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.               

Mint megírtuk, mindkét combján megsebesítette a felcsíki pásztort egy medve Csíkdánfalva határában, az erdőhöz közeli esztenán szombaton reggel. A nehezen megközelíthető helyszínről terepjáróval szállították le a faluba, ahol a mentőszolgálat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállította.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere a nap folyamán azzal a kéréssel fordult Borboly Csabához, hogy Hargita megye településeinek polgármestereivel szervezzenek tiltakozó látogatást Bukarestbe, a tarthatatlan helyzet megoldása érdekében.

„Ha Dánfalváról, vagy Bögözről, Tusnádfürdőről nem hallatszik el az emberek segélykiáltása Bukarestbe a mindennapos vadkárok és medvetámadások ügyében, és nem szállítják el, vagy lövik ki a problémás egyedeket, akkor kénytelenek leszünk a román fővárosba utazni és ott hangot adni, hogy nem mehet ez így tovább! Az emberi élet nem lehet politikai huzavona vagy struccpolitika játékszere!” – véli Borboly Csaba, aki hétfőn és kedden egyeztetni fog a megye polgármestereivel az esetleges bukaresti tiltakozó látogatás ügyében is.

A tanácselnök felkéri a még tisztségében lévő Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi minisztert, hogy adja ki a kilövési engedélyt az emberre támadó medvére. „Ne folytasson struccpolitikát Bukarest, és ne húzzák az időt, amikor Hargita megyében emberéletek vannak veszélyben” – fogalmazott a politikus.

A Hargita megyei önkormányzat sajtóirodájának közleménye emlékeztet: csak ezen a héten több mint 100 háziállatot pusztított el a medve egyetlen településen, Bögözben. 12 nyúl, 29 csirke és 60 tyúk veszett oda, tíz család szenvedett kárt és él azóta is minden nap rettegésben.

„Nem a medvék ellen harcolok, hanem a Hargita megyei lakosok nyugalmáért, és személyes biztonságukért. Megyénk lakosainak tartozom azzal, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, hogy a veszélyezettség elmúljon. Ne várjuk meg, amíg a Colectivhez, vagy a cirkusztűzhöz hasonló tragédia történik, előzzük meg a halálos kimenetelő medvetámadást! – ebben kérem Gavrilescu miniszter asszony sürgős közbelépését” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre. A témában bővebb információt itt találnak. Az elmúlt években történt medvetámadásokról interaktív térkép is készült. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?