Megújulhat Herkulesfürdő impozáns vasútállomása

Két ajánlat érkezett a herkulesfürdői vasútállomás épületeinek a korszerűsítésére – jelentette be kedden a román vasúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CFR Infrastruktúra).

Tájékoztatásuk alapján a beruházásra legtöbb 19,3 millió lejt szánnak, ebből 26 hónap alatt kell a majdani kivitelezőnek felújítania a neoreneszánsz stílusú építményt. Figyelmeztettek, hogy a munkálatok során be kell tartani a kulturális minisztérium 2022-ben kiadott előírásait és javaslatait.

Fotó: CFR Infrastruktúra Temesvár/Facebook

Ez ugyanis egy műemlékvédelem alatt álló ingatlan, hiszen közismert, hogy az üdülőtelepet egykoron császárok és királyok látogatták, így még a pályaudvar is az igényesség jegyében lett megtervezve. A filantropikum.com alapján a 1878 és 1886 között építették, Mária Terézia császárné egyik Bécs melletti vadászkastélyának mintájára. Római mitológiai vadászjeleneteket ábrázoló freskók és Zsolnay-kerámia díszítik a belső falakat. Csakhogy ahogyan az egykoron elegánsan pompázó üdülő többi épülete, úgy ez is az enyészeté lett. Felújítását már régóta ígérik, de csak mostanra körvonalazódott a megvalósítás.

Fotó: CFR Infrastruktúra Temesvár/Facebook

A CFR tájékoztatása alapján a korszerűsítés során restaurálják az eredeti díszítőelemeket, a festményeket, a mozaikelemeket, és még a jegypénztárt is az eredeti elrendezés szerint állítják helyre. Restaurálják a faliórát, ugyanakkor a korszerűsítés részeként azért elektronikus kijelzőket is elhelyeznek majd a főépületben.

A melléképület homlokzatát is restaurálják majd, a belső tereken viszont módosítanak majd, hogy a vasúti alkalmazottak szakképzésére alkalmas központként működhessen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?