Folytatódik az óvodások és a diákok iskolai szűrése

Mint arról beszámoltunk, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter pénteken kijelentette, hogy ezen a héten tízmillió nyálteszt érkezik tanintézetekbe az iskolások, óvodások és a tanügyi személyzet tesztelésére. Az nyáltesztek beszerzése azért akadozott, mert a központosított közbeszerzési eljárásokkal foglalkozó hivatal december 5-én közölte, hogy az iskolai antigén gyorstesztekre kiírt versenytárgyalás eredményét megtámadta az egyik cég, így amíg nem születik alapfokú döntés az ügyben, nem tudnak újabb szerződést aláírni.

A beszerzési eljárás folytatódik, miután az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) megalapozatlannak minősítette és elutasította azt az óvást, amelyet egy vállalat nyújtott be az eljárás ellen. A Maszol megkeresésére több helyről megerősítették, hogy Hargita, Kovászna, Maros, Bihar és Kolozs megyébe is megérkeztek a tanulóknak szánt nyáltesztek.

Demeter Levente, a Hargita megyei főtanfelügyelő a Maszol érdeklődésére elmondta: 175 800 darab, egyenként két tesztet tartalmazó, valamint 10 ezer darab egy tesztet tartalmazó csomagot kapott a megye. A főtanfelügyelőség munkatársai kedden osztják ki az eszközöket az oktatási intézményekben. Ezen a héten várhatóan a legtöbb helyszínen már szerdán elvégezhetik a szűrést, legkésőbb csütörtökön pedig mindenhol megtörténhet a vizsgálat – közölte a főtanfelügyelő. Hozzáfűzte: a héten egy teszt elvégzése történik meg, a jövő héttől pedig az eredeti ritmus szerint, hétfőn és csütörtökön végzik majd a tesztelést.

A most kiosztott tesztmennyiség Demeter Levente szerint februárban is elegendő lesz. Hogy mikor fogynak el a tesztek, azt az is befolyásolja, hogy a szülők egy része egyszerűen nem él a tesztelés lehetőségével és nem mindenki viszi haza az eszközöket. A főtanfelügyelőség álláspontja szerint érdemes élni a lehetőséggel és arra biztatják a szülőket, végezzék el a tesztelést, ami semmilyen fizikai beavatkozással nem jár – emelte ki Demeter Levente.

Fotó: Farkas Endre

A Kovászna megyei főtanfelügyelő, Kiss Imre is megerősítette a Maszolnak, hogy megérkeztek a nyáltesztek, összesen 125 ezret kaptak, amelyeket kedden már szét is osztottak az iskolák között. A tanintézetek még kedden eljuttatják a gyerekekhez a szűrésre alkalmas nyálteszteket. Az összes iskola elegendő mennyiséget kapott, tehát minden diákot tesztelni tudnak.

Maros megye 302 ezer nyáltesztet kapott, az eszközök kiosztása jelenleg javában tart az iskolákban – nyilatkozta megkeresésünkre Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes. Mint fogalmazott, a kiosztott nyálteszt mennyisége két hétig lesz elegendő. Hozzátette, megyeszerte egyelőre minden iskolában fizikai jelenléttel zajlik az oktatás.

Bihar megyébe is megérkeztek a nyáltesztek, magyarázta Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes. Ezeket kedden továbbítják az iskoláknak. Hasonlóan Maros megyéhez, Biharban is mindössze két hétre elegendő nyáltesztet biztosítottak a diákok szűrésére.

Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa a Maszol kérdésére szintén megerősítette, hogy a tanfelügyelőség már hétvégén megkapta a teszteket, pontosan 340 200 darabot, ezeket pedig kiosztották az oktatási intézményeknek.

Online vagy jelenléti oktatás?

Korábban beszámoltunk arról is, hogy felfüggesztik a jelenléti oktatást és online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelik. Ebben az esetben be kell zárni a megye összes iskoláját és óvodáját, a tanintézményeket csak akkor nyitják meg, ha a kórházi leterheltség 70 százalék alá csökken.                                               

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak elmondta, jelenleg 66 diák és 40 pedagógus koronavírustesztje lett pozitív a megyében. „Az ezzel kapcsolatos információkat minden csütörtökön frissíti a megyei tanfelügyelőség, miután megkapja az adatokat a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól” – tette hozzá.

Nyomatékosította, a jelenléti és az online oktatás a szabad kórházi ágyak számától függ. Erről a tanfelügyelőséghez eljuttatott hivatalos információk alapján döntenek minden hét elején – közölte a főtanfelügyelő-helyettes. Hangsúlyozta, megyeszerte egyelőre minden iskolában jelenléttel zajlik az oktatás.

Hargita megyében az iskolák által közölt adatok alapján jelenleg összesen tíz osztály, illetve óvodai csoport tért át az online oktatási formára, tudtuk meg a Hargita megyei főtanfelügyelőtől, Demeter Leventétől. Három esetben a diákok valamelyike, hét esetben az oktatási személyzet koronavírus-érintettsége az oka az oktatás virtuális térbe helyezésének.

Csíkszeredában két általános iskolai osztály és egy óvodai csoport, Székelyudvarhelyen egy előkészítő osztály, Borszéken, Gyergyóalfaluban és Csíkkozmáson egy-egy általános iskolai osztály, Salamáson egy összevont osztály és egy óvodai csoport, Gyergyóhollón pedig egy szakközépiskolai osztály tanul online tanrendben ezen a héten.

Kapcsolódók

Kimaradt?