A középiskolások várhatóan maguk végzik majd el a saját koronavírustesztjüket

A tanügyi alkalmazottak több mint 70 százaléka be van oltva koronavírus ellen, a diákok közül pedig mintegy 460 ezren kapták meg eddig a vakcinát. A középiskolás diákok pedig ezután várhatóan maguknak végzik el a gyorsteszteket a tanárok felügyelete mellett – számolt be pénteki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a hétfői adatok szerint 2838 tanintézmény személyzetének az átoltottsága 100 százalékos. Ezekből a számokból pedig azt a következtetést vonta le, hogy a tanügyi alkalmazottakban és a diákokban az országos átlagnál jobban tudatosult az oltás fontossága.

A tárcavezető azt is elmondta, a középiskolai diákok elképzelhetően maguk fogják pedagógusok jelenlétében elvégezni az iskolákban a saját koronavírustesztjüket.Fotó: Medakit Ltd/Unsplash

A szűréshez használt nyáltesztek várhatóan két-három héten belül jutnak el az iskolákba. Emlékeztetett arra, hogy leszállításuk azért szakadt félbe, mert az egyik pályázó cég megtámadta a bíróságon a közbeszerzési eljárás eredményét. Emiatt a múlt héten a szükségleteknek csak a tíz százalékát, 1,5 millió tesztet osztották szét a középiskoláknak.

A tárcavezető elmondta, a minisztérium azt tervezi, hogy legalább a nagyobb gyerekek, azaz a középiskolás diákok maguk végezzék el a saját nyáltesztjüket. Az eljárást tanárok felügyelnék, akiknek mindössze az lesz a feladatuk, hogy nyilvántartásba vegyék a szűrés eredményét.

Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy a diákok iskolai tesztelése nem kötelező. „Nem tiltjuk ki az iskolákból azokat a gyerekeket, akik sajnos nem értik meg a szűrés fontosságát” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?