Megelőzhető lett volna a halálos kutyatámadás a Morii-tónál

Az elöljáró egy szerdai sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, egy rögzített hívás tanúsága szerint a kocogó nő halálával járó támadás előtt egy héttel, január 14-én a helyi rendőrök jelentették, hogy tíz gazdátlan ebből álló falka tanyázik a környéken. "Ez lehetett volna az életmentő hívás, de nem ment ki senki. (...) Az ASPA nem reagált" - fogalmazott. Hozzátette, fotók is készültek a kutyákról, ezeket átadják az ügyészségnek annak megállapítására, hogy ugyanazok az ebek láthatók-e rajtuk, mint amelyeket utólag befogtak.

Ciucu felrótta, hogy 2017-2018-ban „alapvető szemléletváltás” következett be az ASPA-nál, a sintérek és sofőrök számát „drasztikusan” 15-re csökkentették, jelenleg 13 ilyen alkalmazottja van a főpolgármesteri hivatal alárendeltségében működő felügyeletnek. Leálltak a kutyák elaltatásával, a felügyelet költségvetése a megelőzésre, az ivartalanítással, az állatok örökbe fogadásával kapcsolatos tudatosítási kampányokra ment el, a befogási kapacitás csökkent - mondta.

A 2020-as politikai váltást követően ugyanez a szemléletmód élt tovább, 2022-ben az ASPA 17 millió lejes költségvetését "kizárólag egyéb tevékenységek", például állatvásárok szervezése emésztette fel, amelyek azonban nem bizonyultak hatékonynak, az örökbe fogadott kutyák egy része visszakerült a menhelyekre. A befogási tevékenység helyett a menhelyeken uralkodó rossz körülmények javítására koncentrált az ASPA, ennek ellenére jelenleg is "szörnyű állapotok" vannak a menhelyeken - tette hozzá a kerületi polgármester.

Szombaton gazdátlan ebek halálra marcangoltak egy kocogó nőt Bukarestben, a Morii-tó környékén.

Kapcsolódók

Kimaradt?