Így védekezhetünk kutyatámadás esetén

Az utóbbi időben több kutyatámadás történt az országban, legutóbb egy 13 éves fiút sebesítettek meg a kóbor kutyák. Nagy Beáta kutyaoktatót arról kérdeztük, hogy miért lehet az ember célpont egy kutya szemében, továbbá mit tehetünk abban az esetben, ha ránk támad a kutya.

Mint ismert, kutyák marcangoltak szét egy bukaresti nőt, akit kocogás közben támadt meg egy kutyafalka, a 43 éves áldozatnak már nem tudták megmenteni az életét. Az eset sokakat felháborított, okolva a városvezetést és az állatvédelmi felügyeletet, akik nem végezték jól a munkájukat és hagyták, hogy a főváros elhanyagolt részein falkába verődött kutyák tartsák sakkban a környéket. A gazdátlan, kóbor vagy szabadon engedett kutyák nem csak Bukarestben, hanem az egész országban problémát jelentenek. Nagy Beáta szerint a bukaresti kocogó nőre azért támadhattak rá a kutyák, mert szaladt, ezzel pedig nagy valószínűséggel az ebek zsákmányszerző ösztönét válthatta ki.

Illusztrációk: Pexels

Támadás esetén „szoborrá kell válni”

„Kutyatámadás esetén a legjobb teendő a passzivitás, mert azzal nem tudnak mit kezdeni” – mondja a kutyaoktató, nem ajánlott kiabálni sem, mosolyogni, sem szemkontaktust felvenni az állattal és bármilyen mozgást végezni, hiszen így a kulcsingert válthatjuk ki belőlük, amiért zsákmányként tekinthetnek az emberre. „Ha egy helyben állunk, próbáljunk úgy állni, hogy a hátunk mögött legyen egy fa vagy autó, hogy ne tudjon mögénk kerülni a kutya” – javasolja Nagy Beáta. Erre azért van szükség, hogy az ember mögé kerülve ne tudjon hátulról belékapaszkodni és mozgásra késztetni.

Bár ha egy helyben állunk, előfordulhat, hogy a kutya belénk mar, de a mozdulatlansággal elkerülhető, hogy nagyobb sérüléseket okozzon. A kutyaoktató felhívja a figyelmet arra, hogy egy lehetséges támadás esetén ne szálljunk szembe a kutyával, és igyekezzünk állva maradni, amennyiben ez nem sikerül, magzatpózba kuporodva védhetjük meg leginkább magunkat.

 A kutyák viselkedése a gazdától is függ

Az esetek többségében a kutyatámadások háztartáson belül történnek, aminek többféle oka lehet. A kutyaoktató szerint az okok között lehet a nevelés is, de a gyengébb idegrendszerű kutyák esetében általában félelemből adódik az agresszió, ami támadásra késztetheti az ebet. Ugyanakkor előfordulhat a dominanciából származó agresszió, amikor a kutya meg akarja mutatni, hogy erősebb, de a területét védő kutya is agresszívvá válhat, a kölykét vagy az élelmét féltő ebnél is tapasztalhatók viselkedésbeli problémák.

Nagy Beáta szerint a gazdának nagy felelőssége van egy kutya nevelésében, ugyanis az meghatározza azt, hogy hogyan fog viselkedni a későbbiekben. „Ha egy kutyát kölyökkorában bántanak, az könnyen agresszívvá válhat az emberekre nézve is”, ugyanakkor a kutyák kötődnek az emberhez, ezért nem minden esetben támadnak.

Ok nélkül nem támadnak

A kutyaoktató szerint egy kutya ok nélkül nem vadulhat meg és nem válhat agresszívvá, „ha egy kóbor kutyáról beszélünk, ami az utcán nő fel és nem kerül kapcsolatba emberekkel, akkor nem is megy az emberek közelébe ” – jelentette ki.

Az emberekhez jobban kötődik egy olyan kutya, ami otthonról szökik ki és az utcán csavarog, ebben az esetben akkor adódhat probléma, amikor a kutya „kibővíti” a határát és a területét akarja védeni az embertől. Nagy Beáta szerint a gazda felelőssége, hogy a kutyáját a kerítésen belül tartsa, így az eb nem érzi úgy, hogy bővítenie kéne a területét. A kutyaoktató szerint fontos a kutyák szocializációja, amennyiben lehetőség van rá, a gazdák vigyék emberek és állatok közé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?