Marosvásárhely: 13 millió lejes támogatás a reptérnek

Idén a Maros megyei önkormányzat megközelítőleg 13 millió lejjel támogatja a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőteret. Peti András, a légikikötő igazgatója az Erdély Tv 24plusz című műsorában beszélt a reptérálmokról és arra is kitért, hogy hogyan kerülhető el az egy évtizeddel ezelőtti rémálom, amit a kolozsvári reptérrel való pereskedés okozott.

Az idei prioritás az európai uniós, vissza nem térítendő forrásból megvalósuló infrastruktúra fejlesztés a marosvásárhelyi reptéren. „Három sikeres pályázatot nyújtottunk be és valósítottunk meg, egyet sikeresen le is zártunk egy nagyon közel van hogy sikeresen lezárjuk és a harmadik legnagyobb mértékű, tehát eddigi legnagyobb, történelmi szempontból legjelentősebb és legértékesebb pályázat, azt reméljük hogy idén sikerül befejezni, az ehhez szükséges önrészt a két százalékot biztosítja a megyei önkormányzat, a mi fenntartónk, nélkülük semmilyen ilyen nagy horderejű beruházást nem tudnánk megvalósítani” – magyarázta Peti András.

Tájékoztatása szerint emellett vannak azok a beruházások, amelyeket a saját költségvetésből szükséges elvégeznie a reptérnek és ha a harmadik típus, ugyancsak a 13 millió lejbe belefér, az a beruházás, amit a megyei önkormányzat tud finanszírozni a törvényeknek megfelelően, például egy új mentőautó vásárlását tervezik ezzel is javítva a szolgáltatások minőségét. „Már lezártuk az eszközbeszerzést négy reptéri kiszolgálást elősegítő eszközt sikerült megvásárolni, körülbelül három és fél millió euró értékben, ezek között található például egy fantasztikus, új generációs nagykapacitású repülőtéri tűzoltóautó és egyéb más eszközök, hamarosan át fogjuk adni a tűzoltóállomást illetve korszerű csomag- és személyellenőrző berendezések illetve hát az idén a legnagyobb horderejű beruházás, remélem hogy sor kerül az átadására ez egy tízezer négyzetméteres utasfogadó terminál és még két nagy kapacitási repülőgépnek parkoló lehetősége” – mondta Peti András.

Arra a kérdésre, hogy van-e garancia arra, hogy a nagy tervek ne forduljanak át az egy évtizeddel ezelőtti rémálomba – amikor a kolozsvári reptér beperelte a marosvásárhelyit, mert „a Maros Megyei Tanács közpénzt juttatott a marosvásárhelyi repülőtéren történő földi kiszolgálás céljaira” – Peti András határozott igennel válaszolt.

„Tíz év alatt nagyon sokat fejlődött a jogszabályi környezet mind európai uniós mind Románia szintjén, természetesen a csatlakozást követően minden európai jogot kell alkalmazni Romániába és ugyanakkor az is megállapítás nyert bírósági szinten, hogy Európában minden reptér egymással versenyben van” – magyarázta Peti András. 

Rámutatott: bő egy évtizeddel ezelőtt a kolozsvári reptér törvényességi kifogást emelt, ami arról szólt, hogy kizárólag gazdasági tevékenység működésére biztosított volna forrást az önkormányzat. Hangsúlyozta: ez a feltételezés mai napig nem nyert bizonyosságot. Mint mondta, három különböző tevékenységről van szó a repülőterek esetében. „Az állami tevékenység az például a reptéri biztonság, tűzoltó szolgáltatás és orvosi elsősegélynyújtás biztosítása, tehát ezt nem lehet gazdasági szempontból mérlegelni, erre lehet elkülöníteni állami támogatást, semmilyen versenyhivatali szabályozás nélkül. A versenyhivatali szabályozás valójában az infrastruktúra kihasználására, hasznosítására vonatkozik, nagyon szigorú szabályok mellett önrész biztosításával részesülhetünk állami támogatásban, illetve van egy kizárólag gazdasági tevékenység például az autóparkolónak a működtetése, arra nem részesülhetünk és nem is részesültünk sohasem állami támogatásban, illetve közpénzből” – magyarázta Peti András.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?