Maros megyében a megvizsgált forrás- és kútvizek 70 százaléka nem alkalmas fogyasztásra

A Maros Megyei Egészségügyi Igazgatóság megkezdte a forrásvizek, valamint a kutak szokásos éves elemzését. A tavalyi adatokból kiderült, hogy bevizsgált kutak és források 70 százalékának vize emberi fogyasztásra alkalmatlan – tájékoztatott az egészségügyi igazgatóság.  

Romániának Európa egyik legszerteágazóbb és legváltozatosabb vízrajzi hálózata van, több mint 2500 forrás található az országban. A lakosság körülbelül 30 százaléka azonban még mindig nem csatlakozott a közüzemi vízhálózathoz. A legnagyobb gondok a falvakban vannak, ahol a bevizsgált kutak vizében nagy mennyiségű nitrát, nitrit, ammónium és baktériumok találhatók – állítják a szakemberek.

Maros megyében az egészségügyi igazgatóság által kezdeményezett éves forrásvízelemzési akció során, a polgármesteri hivatalok kérése alapján, a közterületeken lévő természetes forrásból származó vizek minőségét vizsgálják be a szakemberek.Fotó: Crazy Media

Tavaly megyeszerte a települések kevesebb mint fele kért ilyen típusú felmérést. Akkor több mint száz forrást és kutat ellenőriztek az illetékesek. A vízelemzések eredményei alapján kiderült, hogy a felmért források és kutak vizeinek 70 százaléka nem alkalmas emberi fogyasztásra, mivel azok nem feleltek meg a fizikai-kémiai és bakteriológiai előírásoknak.

Ezen források és kutak vizei abban az esetben sem biztonságosak, illetve nem alkalmasak fogyasztásra, hogy ha felforralják és ezt követően fogyasztják el, komoly egészségi problémákat okozhatnak főleg gyermekeknél – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Az önkormányzatok egyébként kötelesek táblákat kihelyezni, amelyek jelzik, hogy a víz iható-e vagy sem. A víz minősége napról napra változhat, elsősorban a csapadék, de a leürített szemét vagy a közelben tartott állatok miatt is. A Maros Megyei Egészségügyi Igazgatóság képviselői azt remélik, idén több település vezetősége igényeli a vízforrások, kutak kivizsgálását, ezzel is növelve a megye településein élők biztonságát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?