Március 15.: Iohannis üzent a magyar nemzetiségű román állampolgároknak

Klaus Iohannis államfő üzenetben köszöntötte a „magyar nemzetiségű román állampolgárokat” március 15-e alkalmából. Rámutatott, hogy az évszázados együttélés vezetett a kultúrák közötti párbeszéd előnyeinek megértéséhez.

„Azon a napon, amikor a magyarok mindenütt megünneplik az identitás, a kultúra és a történelem közös teréhez való tartozásukat, a legmelegebb jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak. Ez az ünnepnap alkalmat ad arra, hogy ismét hangsúlyozzam a romániai magyarok jelentős részvételét közös projektjeinkben, valamint azt, hogy a többi nemzeti kisebbséggel együtt hozzájárulnak a román társadalom fejlődéséhez és európai utunk megszilárdításához” – szerepel az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott elnöki üzenetben.

Fotó: Presidency.ro

Iohannis rámutatott, hogy március 15-e minden évben „jó alkalom arra, hogy megismertessük azokat az értékeket és hagyományokat, amelyek gazdagították az európai kultúrát”.

„Az együtt átélt évszázadok megértették velünk az együttélés és a kultúrák közötti párbeszéd előnyeit. Az 1989. decemberi forradalom óta eltelt három évtized megmutatta, hogy a párbeszéd, a tudás és a kölcsönös tisztelet révén a román állampolgárok anyanyelvüktől függetlenül közösen építhetnek egy virágzó és méltóságteljes országot. A mai ünnepség adjon önbizalmat és új energiát, hozzon fényt a szívekbe, örömet és reményt a közösségbe” – zárta beszédét a román államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?