Lesújtó adatokat közölt a romániai gyermekek helyzetéről egy gyermekvédelmi alapítvány

Fotó: Salvati copiiiA Salvati Copiii gyermekmentő alapítvány lesújtó statisztikai adatok közzétételével figyelmeztette szerdán a döntéshozókat, hogy a gyermeknap megünneplésén túlmenően számos súlyos problémára kell megoldást találniuk a felnövekvő nemzedék egészsége, jóléte, nevelése és biztonsága érdekében.

Az Agerpres hírügynökség által közölt terjedelmes összegzés egyebek között arra hívja fel a figyelmet, hogy minden második romániai gyermeket bántalmaznak, 41,5 százalékukat, 1,5 millió kiskorút szegénység és társadalmi kirekesztés fenyeget, 26,2 százalékuknak nincs az otthonában vécé és fürdőszoba.

Az Európai Unió 15 év alatti leányanyáinak 45 százaléka Romániából származik, a csecsemőhalandóság aránya pedig 5,6 ezrelékes a 3,4 ezrelékes európai uniós átlaghoz képest. Romániában több mint 76 ezer olyan hátrahagyott gyermek szerepel a hivatalos nyilvántartásokban, akinek legalább egyik, és 21 ezer, akinek mindkét szülője külföldre ment dolgozni.

2021-ben minden harmadik romániai gyermek szorongással küzdött, és lelki, érzelmi szaktanácsadásra szorult. A romániai iskoláskorú gyerekek 41 százaléka funkcionális analfabéta, a tavalyi tanévben a korai iskolaelhagyó, 7 és 17 év közötti kiskorúak száma 286 ezer volt - sorolta a civil szervezet.

A Salvati Copiii alapítvány június elsejére időzítette közleményét, amelyet 2017 óta hivatalos munkaszüneti nappal ünnepelnek Romániában. A kormány, a minisztériumok, és a romániai települési önkormányzatok többsége nyílt napok, vetélkedők, játékos sportrendezvények és családi programok megszervezésével igyekezett a gyermekek kedvében járni. Június elsejét a nemzetközi nőszövetség 1949-es moszkvai kongresszusa tette meg a gyermekvédelem nemzetközi napjává.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?