Parlamenti különbizottság vizsgálja az állami gondozásban lévő kiskorúak bántalmazását

Különbizottságot alakított a szenátus hétfőn az állami gyermekvédelmi hálózatban kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális és más természetű visszaélések kivizsgálására.

A 15 tagú parlamenti különbizottság a megyei gyermekvédelmi igazgatóságok rendszerszintű szervezési és működési hiányosságait hivatott feltárni, amelyek lehetővé teszik az állami gondozásban lévő gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket.

A bizottság létrehozását kezdeményező Alina Gorghiu PNL-szenátor szerint 45 ezer gyermek van állami gondozásban Romániában, az eltűntnek nyilvánított gyermekek 40 százaléka pedig az állami intézményhálózatból tűnik el. Tavaly az év első kilenc hónapjában 47 gyermekbántalmazásról, gyermekek sérelmére elkövetett 13 szexuális visszaélésről, 56 elhanyagolásról, két szexuális kizsákmányolásról szóló esetet jelentettek a hatóságok – sorolta a szenátor, hozzátéve: mindenki tudja, hogy a valóságban a bántalmazott gyermekek száma jóval nagyobb a hivatalos statisztikákban szereplő adatoknál.Illusztráció | Fotó: AdobeStock

Gorghiu rámutatott: nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy bántalmazott gyermek beszélni merjen az őt ért sérelmekről, amelyeket a felnőttek sokszor el sem hisznek. De az intézeti gyermekeknek is joguk van az erőszak, rettegés, megalázás és visszaélés nélküli élethez, nem lehet szemet hunyni a jelenség felett, tenni kell ellene, ehhez pedig a törvényhozóknak fel kell tárniuk a rendszer hiányosságait és gyenge pontjait – érvelt a kezdeményező.

A különbizottság megalakításáról 75 szavazattal a szociáldemokrata frakció 48 tartózkodása mellett fogadott el határozatot a parlament felsőháza, összetételéről jövő héten várható döntés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?