banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Benedek pápa bocsánatot kért a gyermekmolesztálási ügyek helytelen kezeléséért

XVI. Benedek pápa kedden elismerte, hogy hibásan kezelték a szexuális abúzust az egyházban, amikor München és Freising érseke volt, és bocsánatot kért. Ügyvédei fenntartják, hogy közvetlenül nem felelős az ügyben, írja a Reuters.

A nyugalomba vonult Benedek pápa levelét kedden tette közzé a Vatikán, azután, hogy egy januári jelentés szerint érsekként legalább négy gyermekmolesztálási ügyről volt tudomása, mégsem tett semmit az elkövető papok ellen. A levélben, amely az első megszólalása a jelentés közzététele óta, Benedek pápa így fogalmaz: „Nagy felelősségem volt a katolikus egyházban. Annál nagyobb fájdalommal töltenek el az abúzusok és hibák, amelyek mandátumom alatt különböző helyeken történtek”.Fotó: Wikipedia

A 94 éves Benedek pápa levelében megjegyzi, hogy az egyház nevében személyesen elnézést kért az abúzusok áldozataitól. Mint írta, levelében szeretné ismét mély szégyenét, fájdalmát kifejezni, és őszintén bocsánatot kérni a szexuális visszaélések áldozataitól.

Benedek pápa ügyvédei ugyanakkor visszautasítják, hogy érsekként közvetlenül felelős lett volna a gyermekmolesztálások eltussolásáért, állításuk szerint a német jelentés készítői tévesen értelmezték a tetteit, és tényeket hagytak figyelmen kívül. A jelentés közzététele után nem sokkal Benedek pápa elismerte, hogy müncheni érsekként 1980-ban jelen volt egy abúzussal kapcsolatos megbeszélésen, noha a német ügyvédi irodának korábban azt állította, hogy nem volt ott. Személyi titkára, Georg Ganswein érsek akkor úgy nyilatkozott, hogy véletlenül csúszott hiba a 82 oldalas vallomásba, amelyet a német ügyvédek kérésére állítottak össze.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?