A kényszerházasság nem csak a harmadik világ problémája

Világszerte nagyjából három másodpercenként megy férjhez egy lány a 18. életéve betöltése előtt. Noha a gyermek- és korai házasságokat általában a kevésbé fejlett országokkal asszociálják, a konszolidált nyugati demokráciákban – köztük az USA-ban – is évente lányok tömegei kötnek házasságot, sok esetben akaratuk ellenére.

Ha csak az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) adatbázisát vesszük alapul, a gyermekházasság a „harmadik világ” problémája. A gyermekházasságok ellen küzdő Girsl, Not Brides (Lányok, Nem Menyasszonyok) nevű szervezet atlasza sem tartalmaz információkat az USA vagy az Európai Unió országaival kapcsolatban. Ugyanakkor az Unchained At Last (Végre Béklyók Nélkül) nevű civil szervezet szerint 2000 és 2018 között csaknem háromszázezer kiskorú kötött házasságot az Egyesült Államokban, sokszor az akarata ellenére. Közülük nem egy alig tízéves, bár a többség 16–17 éves volt a házasság pillanatában. A legtöbb esetben kamaszlányt adtak hozzá idősebb férfihoz.

Az USA 51 állam közül mindössze fél tucat tiltja a gyermekházasságot. A legtöbb állam engedélyezi a kamaszok házasságkötését 16 éves kortól vagy még korábban, kilenc államban pedig semmiféle korhatár nem létezik. A 18 éves kor előtti házasság 44 államban továbbra is legális.

Ez azért különösen érdekes, mert az Egyesült Államok világszerte küzd a gyerekek jogaiért, a washingtoni külügyminisztérium évente összeállított emberi jogi jelentései rendre kitérnek a gyermek-, korai és kényszerházasságokra is.

Részlet az Egyesült Államok külügyminisztériumának Romániára vonatkozó, 2021. évi emberi jogi jelentéséből:
Gyermek-, korai és kényszerházasság: A törvényes házasságkötési korhatár mind a férfiak, mind a nők esetében 18 év, de a törvény bizonyos körülmények között már 16 évesek számára is lehetővé teszi a házasságkötést. Jelentések szerint az illegális gyermekházasságok bizonyos társadalmi csoportokban, különösen egyes roma közösségek körében gyakoriak voltak. Nem kormányzati szervezetek olyan esetekről számoltak be, amikor akár 11 éves roma lányokat is eladott a családja házasság céljával. A gyermekvédelmi hatóságok és a rendőrség nem mindig avatkozott be ilyen esetekben. Nem léteznek közpolitikák a gyermekházasságok visszaszorítására.

Korai = kényszer

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a korai házasság a legtöbb esetben egyet jelent az életlehetőségek beszűkülésével, főleg a lányok esetében. Egy férjes kamasz lány nagy valószínűséggel kimarad az iskolából vagy kénytelen elhanyagolni a tanulmányait, emiatt romlanak a gazdasági lehetőségei és az életminősége.

„A gyermek-, a korai és a kényszerházasság rendkívül negatív hatást gyakorol az érintett egyének fizikai és mentális egészségére és személyes fejlődésére és a házasságból származó gyermekekre, és ebből következően a társadalom egészére. A gyermekházasság a kényszerházasság egyik formája, hiszen a gyermekek helyzetüknél fogva nem képesek teljes, szabad és tájékozott beleegyezésüket adni házasságukhoz vagy annak időzítéséhez” – áll az Európai Parlament 2018. július 4-i állásfoglalásában, amely megállapítja, hogy „a probléma… nem csak harmadik országokban létezik, előfordulhat egyes tagállamokban is”.

Fotó: illusztráció. Forrás: Pexels.

Szakértők szerint a gyermek- és korai házasság azért problematikus, mert a 18 éven aluli kiskorú nem tud érvényesen beleegyezni a házasságba. Ezért a korai házasságokat kényszerházasságnak lehet tekinteni, még akkor is, ha a kamasz vagy gyerek látszólag jószántából mondja is ki a „boldogító igent”. Egy ilyen házasság könnyen „börtönné” válhat, amelyből rendkívül nehéz menekülni egy korlátozott jogi lehetőségekkel rendelkező kiskorú, aki jellemzően például válókeresetet sem nyújthat be.

Nem utolsó sorban a korai házasság nem ritkán – az USA-ban kötött gyermekházasságok közül nagyjából minden ötödik esetben – mindössze eszköz a szexuális bűncselekményeket tiltó törvények kijátszására. Vagyis akkora a felek közötti korkülönbség, vagy az egyik fél annyira fiatal, hogy kettejük szexuális kapcsolata - ha nem házasfelek között történne - nemi erőszaknak minősülne. De előfordulnak más jellegű visszaélések is.

Borzalmak listája

Az amerikai média márciusban számolt be egy esetről, amelyben egy anya a gyermekházasságot kiskapuként használta az ex-férjével folytatott gyermekelhelyezési jogvitában. Ryan Small egy éven át próbálta megakadályozni, hogy volt felesége elköltözzön a fiukkal Idaho államból a négyezer kilométerre fekvő Floridába, vagyis gyakorlatilag örökre elszakítsa a gyermekétől.

Az anya úgy „oldotta meg” a problémát, hogy a 16 éves fiút titokban összeházasította egy tini lánnyal, kihasználva egy jogi kiskaput, amely az amerikai államok többségében létezik, és amely lehetővé teszi a kamaszok házasodását már az egyik szülő engedélyével. A gyerek házassága után pedig a felügyeleti jogról szóló per tárgytalanná válik.

„A gyermekelhelyezés kiskapuja csak egy a számos probléma közül, amely a gyermekházasságokkal kapcsolatban fennáll. A szülők a gyermekházasságot a legkülönfélébb okokból és módon kihasználják, hogy anyagilag is hasznot húzzanak belőle. A borzalmak listája végtelen” – hangsúlyozta az ügy kapcsán Fraidy Reiss, az Unchained At Last alapítója.

Egyértelmű tiltás kellene

Szakértők szerint a visszaélések úgy lennének elkerülhetők, ha a 18-ik életévük betöltése előtt a kamaszok nem házasodhatnának, se szülői engedéllyel, se anélkül. Az ellenállás azonban óriási. Pár éve New Jersey akkori republikánus kormányzója, Chris Christie megvétózott egy törvényjavaslatot, amely tiltotta volna kiskorúak házasodását, mondván, hogy az „nem felel meg az állam polgárainak érzékenységének és egyes esetekben a vallási szokásainak".

Az ENSZ szerint 193 ország közül 144-nek nincs olyan törvénye, amely tiltaná a korai házasságot. A világszervezet Gyermekalapja (UNICEF) szerint a világjárványt megelőző évtizedben jelentősen csökkent a kiskorú arák aránya világszerte, de a jelenség továbbra is rendkívül elterjedt: minden ötödik lány a 18. életéve betöltése előtt megy férjhez. A pandémia megállította a javuló tendenciát. Ha 2020-ra az UNICEF mintegy 100 millió gyermekarát valószínűsített, a következő évtizedre további tízmillióval számolnak. Ez mellesleg megegyezik az előző évtizedben rögzített számmal. A jelenség elsősorban a lányokat sújtja, körükben mintegy hatszor gyakoribb a gyerekkorban kötött házasság az UNICEF adatai szerint.

Romániában a 18. életéve betöltésével válik valaki cselekvőképessé. Ettől a pillanattól kezdve köthet szerződéseket, bankszámlát nyithat, telefonbérletet köthet, vagy például oltást vehet fel szülői engedély nélkül. A polgári törvénykönyv 272-ik cikke lehetővé teszi a 16-ik életévét betöltött személyek házasodását, szülői vagy bírósági engedéllyel, illetve orvosi hozzájárulással. Ugyanakkor a törvény nem szabályozza, hogy adott esetben a bíróság milyen kritériumok alapján dönthet a házasság engedélyezése vagy tiltása mellett. Az sem világos továbbá, hogy milyen képesítéssel kell rendelkeznie az orvosnak, aki megállapíthatja, hogy a szóban forgó gyerek megérett a házasságra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?