Súlyos a probléma: egyre több gyermek koldul Marosvásárhelyen

Ezen a héten három olyan gyermeket adtak át az illetékes hatóságok a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, akiket kolduláson kaptak és Marosvásárhely legszegényebb övezeteiből származnak. A kéregető gyermekek száma azonban folyamatosan nő - tudtuk meg a gyermekvédelmi főigazgatóság vezetőjétől, Andreia Morarutól.

A hatóságok szerint a jelenség meglehetősen súlyos és egyre nagyobb mértéket ölt, egyre nagyobb kihívást jelent számukra kiskorúak megfelelő elhelyezése, ügyeiknek jogi rendezése. Ez elsősorban azért van így, mert a megyeszékhelyen kívülről, más településekről is érkeznek hasonlóan sanyarú sorsú gyermekek a szociális központokba.

„Az elmúlt időszakban csak Marosvásárhelyen 48 kolduló gyermeket figyeltünk meg, követtük sorsukat. A valós szám azonban ennél jóval magasabb, mert a szomszédos településekről is vannak a városban olyanok, akik gyakran kéregetnek a boldogulásukért. A gyermekek egy részéhez pedig nem jut el a számukra segítséget jelentő szakszolgálat híre” – mondta Andreia Moraru, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője. Hozzátette, a Marosvásárhelyen kolduló gyermekek száma sajnos nőtt az elmúlt években.

Illusztráció forrása: Pixabay

„Tavaly is szerveztünk kampányunk a koldulás jelenségének megfékezése érdekében és idén is szeretnénk hasonló felvilágosító, tudatosító kampányt indítani” - részletezte a gyermekvédelmi szakember. Mint fogalmazott, a kampányon keresztül szeretnék tudatosítani, hogy ezeket a gyermekeket a családjaik kihasználják, a pénzt, amit koldulás segítségével összegyűjtenek, nem marad náluk, hanem majdnem minden esetben a családtagokhoz, elsősorban a szülőkhöz kerül, amit a legtöbb esetben nem a gyermek ellátására költenek.

Egy másik figyelemre méltó probléma az, mondta Andreia Moraru, hogy ezek a kiskorúak számtalan veszélynek vannak kitéve az embercsempészettől a bűnözésig, illetve minden olyan gyermek, aki nincs kiemelve ebből a közegekből, megfosztódik annak lehetőségétől, hogy normális, egészséges környezetben nevelkedjen fel.

A főigazgatóság vezetője arra kéri a vásárhelyieket, ha kolduló gyermekeket látnak, értesítsék az a hatóságokat, ne próbálják egyedül megoldani a helyzetet, mert annak ellenére, hogy a szándék nemes, nem biztos, hogy jót tesznek vele.

Év eleje óta a Marosvásárhelyi Helyi Rendőrség negyven büntetést rótt ki koldulásért az érintett gyermekek hozzátartozóinak, törvényes képviselőinek, ugyanakkor tizenöt gyermeket adtak át a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakembereinek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?