FRISSÍTVE – Lemondott a miniszterelnök, gyors váltás várható

Benyújtotta lemondását Nicolae Ciucă miniszterelnök. A tervek szerint még ezen a héten lezajlik a kormányváltás. Klaus Iohannis a korábbi koalíciós megállapodás értelmében a szociáldemokraták soraiból választja az új miniszterelnököt, így Marcel Ciolacu napokon belül megalakíthatja az új kabinetet. Kérdéses az RMDSZ további koalíciós szrepvállalása.

Fotó: Agerpres

Románia rendszerváltás utáni történetében először fordul elő, hogy két párt (a PNL és a PSD) közötti miniszterelnök-cserével alakuljon új kormány. Az alkotmányos eljárás szerint Nicolae Ciucă kormányfő továbbítja a lemondását az államfőnek, aki kibocsátja a tisztség megüresedéséről szóló dekrétumot.

A kormány működését szabályozó törvény szerint az államfő a kormány valamelyik tagját ügyvivő miniszterelnöknek nevezi ki az új kabinet megalakulásáig. Ezután az alkotmánynak megfelelően az államfő konzultációra hívja a pártokat az elnöki hivatalba, és az egyeztetések után megnevezi a kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltet.

A jelenlegi koalíció megállapodása szerint ez a jelölt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke lesz. A kijelölt miniszterelnöknek 10 nap áll a rendelkezésére bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormányprogramra és a miniszterek listájára.

A kormányprogramot és a miniszterek névsorát együttes ülésen vitatja meg a képviselőház és a szenátus. A parlament minősített többséggel szavaz bizalmat a kormánynak.

A házszabály szerint a bizalmi szavazás időpontjáról, illetve a képviselők és szenátorok összehívásáról a parlament összevont házbizottsága dönt. Az ülést a kormányprogram és a miniszterek listájának kézbevételétől számított 15 napon belül meg kell tartani.

A miniszterjelölteket a bizalmi szavazás előtt együttes ülésen meghallgatják a képviselőház és a szenátus illetékes házbizottságai. A testületek véleményezik a jelöltek alkalmasságát a tisztségre. Negatív véleményezés esetén a miniszterelnök javasolhat egy új jelöltet, vagy kitarthat az eredeti jelölt mellett.

A miniszterelnök-jelölt a képviselőház és a szenátus együttes ülésén ismerteti kormánya programját és minisztereinek listáját, a parlamenti frakciók pedig kérésükre kifejthetik álláspontjukat az új kormány összetételével és programjával kapcsolatban.

A parlamenti vita végén szavazásra bocsátják az új kormány beiktatását. A szavazás titkos.

A bizalmi szavazásról szóló parlamenti határozatot a két házelnök aláírásával továbbítják az államfőnek, aki kinevezi a kormány tagjait.

Az alkotmány szerint a miniszterelnök és a kormány tagjai az államfő jelenlétében egyenként leteszik a hivatali esküt. Az új kormány és a miniszterek mandátuma az eskütétel időpontjában kezdődik.

Mi lesz az RMDSZ-szel?

A koalíció összetételére vonatkozóan még nincs döntés, a nemzeti liberálisok és a szociáldemokraták ugyanis a jelek szerint nem tartják be az eredeti megállapodást, azaz nem csak négy tárca élén lesz csere, hanem újraosztják a pozíciókat.  Az RMDSZ-nek az energiaügyi és az európai alapok minisztériumát ajánlották, amit a szövetség nem fogadott el.

Az egyik - valószínűnek tartott - forgatókönyv szerint az RMDSZ a fejlesztési tárca elvesztése miatt távozik a koalícióból, de parlamenti támogatást nyújthat a kormánynak. Marcel Ciolacu leendő miniszterelnök a hárompárti megbeszélések előtt azt nyilatkozta, hogy pártja azt szeretné, ha a magyar szövetség maradna a kormányban.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a párt parlamenti frakcióival és minisztereivel folytatott megbeszélése végén hétfőn kijelentette: ha a következő kormányban a Szövetség nem kapja meg a fejlesztési minisztériumot, az RMDSZ kiszorul a kormányból.

„Ismertettem a parlamenti frakciókban ülő kollégáimmal a tárgyalások állását. Elmagyaráztam nekik, hogy mi az álláspontunk az Állandó Tanácsban a kormányzással kapcsolatban: a 2021-ben aláírt megállapodás tiszteletben tartása. Mi vállaltuk a 2024-ig tartó kormányzás felelősségét. Természetesen elvégeztük a munkát a három minisztériummal kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy nincs okunk változtatni azon a két minisztériumon, amely a kormány struktúrájában marad, mert elfogadtuk, hogy a Sportminisztériumot megszüntetjük, és egy másik minisztériumban hatósággá vagy államtitkársággá alakul. Természetesen nyitva hagytuk az ajtót, van helye a tárgyalásoknak. A fejlesztési minisztérium nélkül nem mehetünk tovább, de ha a kollégák akarják, akkor a környezetvédelemről is tárgyalhatunk” – mondta Kelemen Hunor a parlamentben.

Klaus Iohannis államfő korábban azt mondta, mihelyt Nicolae Ciuca lemond miniszterelnöki tisztségéből, megteszi a következő szükséges lépéseket. Leszögezte, nem áll érdekében húzni az időt, és nem akar üresjáratokat, bizonytalanságot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?