banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kizárták Apjok Norbert parlamenti képviselőt az RMDSZ-ből

Megvonta a politikai bizalmat Apjok Norbert Máramaros megyei parlamenti képviselőtől és kizárta a politikust az RMDSZ-ből hétfőn este hozott döntésével a Szövetségi Állandó Tanács. Az erről szóló határozatot majdnem egyhangúlag megszavazta az operatív testület. Apjok Nobert értelemszerűen a parlamenti frakció munkájában sem vehet részt, és visszahívják az oktatási szakbizottságból.

Az RDMSZ sajtóirodájának közleménye szerint a Szövetségi Állandó Tanács a Szövetségi Etikai és Fegyelmi Bizottság véleményezése alapján járt el. Megállapította, hogy Apjok Norbert becsapta az RMDSZ vezető testületeit és választóit azáltal, hogy saját maga által is utólag elismerten hamis diplomát mutatott be. Súlyosan és ismételten megkárosította a szervezetet, csorbította a hírnevét, ezért a testület megvonta a politikai bizalmat Apjok Norberttől és kizárta őt az RMDSZ-ből.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a Maszolnak elmondta, Apjok Nobert a Szövetségi Etikai és Fegyelmi Bizottság véleményezését már korábban megkapta. A SZÁT ülésén jelen volt, szót kapott és védekezhetett az ellene hozott vádakra. A politikus közölte, hogy nem adja vissza a képviselői mandátumát. Azzal érvelt, hogy a Máramaros megyei magyarok bizalmat szavaztak neki. „Csak azt felejtette el, hogy a választók nem személyesen rá, hanem az RMDSZ-listára szavaztak” – jegyezte meg a szóvivő. A SZÁT határozatát végül 28-1 arányban szavazták meg a testület tagjai.

Az előzmények

Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban azt kérte Apjok Norberttől, hogy adja vissza mandátumát, ennek azonban a képviselő nem tett eleget. Az kérés előzménye, hogy az RMDSZ tavaly feltételül szabta a felsőfokú végzettséget jelöltjei számára, a 31 éves Apjok Norbert pedig egy angliai e-kereskedelmi kurzus diplomáját csatolta, amelyről azt állította, hogy neki "úgy adták el", mint felsőfokú tanulmányt. Amikor kiderült, hogy nem tekinthető érvényesnek Apjok Norbert oklevele, a neve már rajta volt a szavazólapokon.

A nagybányai politikus négy nappal a decemberi parlamenti választások előtt nyilatkozatot juttatott el az RMDSZ elnökségéhez, amelyben vállalta, hogy - ha megválasztják - lemond a képviselői mandátumáról. Miután az RMDSZ Máramaros megyében is képviselethez jutott, az RMDSZ megyei jelöltlistáját vezető Apjok Norbert letette a hivatali esküt, képviselői megbízatása visszaadását pedig arra hivatkozva utasította el, hogy "nem kapott választ" a lemondását kilátásba helyező nyilatkozatra az RMDSZ elnökségétől. Az előzményekről itt olvashat részleteket.

Ezek a vádak fogalmazódtak meg

A Szövetségi Állandó Tanács több vádat is helyénvalónak talált. E szerint a képviselő hamis hivatalos akták bemutatásával szándékosan és ismételten félrevezette az RMDSZ helyi és országos illetékes döntéshozó testületei, hamis nyilatkozatot tett, valamint szabályt sértett a kötelező felsőfokú végzettségre vonatkozó kritérium teljesítésének tekintetében, ami aláírt nyilatkozatban ismert el.

Apjok Norbertet azzal is vádolják, hogy visszaélt az RMDSZ helyi és országos vezetőségének bizalmával, amikor írásos nyilatkozatban vállalta, hogy lemond a csalással megszerzett mandátumáról, majd ezt a nyilatkozatát utólag megszegte. Emellett kárt okozott az RMDSZ megítélésében azzal, hogy az önkéntesen vállalt lemondási nyilatkozat megszegését az RMDSZ mulasztásaként tüntette fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Utóbbi vád alátámasztására a Fegyelmi és Etikai Bizottság idézte Apjok Norbert január 7-ei Facebook-bejegyzését: „Decemberben, a választások előtt iktattam a lemondásomat a listáról, ebben jeleztem, hogy nem veszem fel a mandátumot. Nem kaptam rá választ, így letettem az esküt. Úgy érzem, hogy a megyei tisztújítások közeledtével olyan erők mozdultak meg ellenem, amelyek a magyar érdekvédelmi szervezetből történő eltávolításomat követik, nem pedig a képviselet javítását, eredményesebbé tételét. Nem történtek olyan lépések a mandátum átvételének megakadályozására, amelyek miatt a választók bizalmán alapuló képviseletet nem tudtam volna elvállalni (…)”

Az utolsó, s tán legsúlyosabb vád az okmányhamísítás. Az RMDSZ szerint Apjok Norbert az elismerten hamis diplomáját mai napig nem tisztázta, hogy ő maga vagy más hamisította.

Visszahívják az oktatási bizottságból

Az RMDSZ-ből való kizárása után értelemszerűen az RMDSZ képviselőházi frakciójának tagja sem marad Apjok Norbert. Csoma Botond frakcióvezető a Maszolnak hétfő este elmondta, értesítik erről a házbizottságot, illetve visszahívják a képviselőt az oktatási szakbizottságból. Helyére egy másik képviselőt javasol majd a frakció. 

Arra a kérdésünkre, hogy Apjok kizárásával mennyire csökken az frakció ereje, Csoma Botond kijelentette: arra számít, hogy a képviselő a továbbiakban is számos kérdésben az RMDSZ-hez hasonlóan fog szavazni. "Nem hinném, hogy a Szociáldemokrata Párt vagy az AUR álláspontjára fog helyezkedni" – fogalmazott a politikus.

A SZÁT egyébként felkérte az RMDSZ parlamenti frakcióit, hogy a továbbiakban biztosítsák a Máramaros megyei magyarok kieső képviseletét, illetve felkérte az RMDSZ kormányzati tisztségviselőit, az Országos Önkormányzati Tanácsot és az Ügyvezető Elnökséget, fordítsanak kiemelt figyelmet a megyében megfogalmazott programok támogatására.

Apjok: nem a közösség érdekeit szolgálja a döntés

A második mandátumát töltő Apjok Norbert 2016-ban a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT)  támogatásával került be a parlamentbe. Tavaly a Nagybánya területi RMDSZ-t jelölte képviselőnek a Máramaros megyei lista első helyére. A képviselőt a SZÁT döntése után nem tudtuk telefonon elérni. Többek között arról is szerettük volna megkérdezni, milyen mértékben járultak hozzá az anyagi szempontok, illetve a képviselői státusszal járó előnyök ahhoz a döntéséhez, hogy ne adja vissza a parlamenti mandátumát.

Apjok az álláspontját a kizárásáról egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki. Többek között azt írta: elfogadja, de nem tartja a közösség érdekeit szolgáló intézkedésnek a SZÁT döntését. Emlékeztetett, nyilvánosan elismerte, hogy „követett el hibát”, elnézést kért, aláveti magát a szankcióknak, de továbbra is dolgozni szeretne a közösség érdekében.

„Abban a pillanatban, amikor letettem a képviselői esküt, a törvényhozásban megváltozott a jogállásom, a 2006 évi 96-os törvény értelmében. E szerint a mandátum gyakorlása közben a képviselő a lakosság szolgálatában áll. Erről a mandátumról szavazással döntöttek a választók. Jelen pillanatban tehát felelősséggel tartozom azok iránt, akik megbíztak a képviselet ellátásával” – érvelt a képviselő.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?