Apjok Norbert Brüsszelben: a fiatal politikusoknak kerülniük kell a szélsőséges retorikákat

„Az Európai Uniónak nem szabad engednie a szélsőséges, populista diskurzusnak olyan körülmények között, hogy ez a fajta retorika igencsak felerősödött az elmúlt években. Nekünk, fiatal generációknak és a nemzeti parlamentek fiatal tagjainak az a dolgunk, hogy kerüljük az e fajta megnyilvánulásokat” – mutatott rá Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője az Európai Unió nemzeti parlamentjeinek fiatal tagjait magában foglaló EU40 Fórumon.

Ezen a héten került sor az EU40 Fórum idei kiadására Brüsszelben, amelynek központi témája a Populizmus – az Európai egység és demokrácia veszélyeztetője volt. A fórumon a nemzeti parlamentek fiatal képviselői az EU számos vezetőivel találkozhattak, közöttük az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel, valamint az Európai Parlament elnökével, Antonio Tajanival.

Apjok Norbert a román delegáció tagjakén hangsúlyozta, hogy nagy hangsúlyt kell fektetni az elkövetkezőkben Romániában is arra, hogy legalább a fiatalabb generáció ne a szélsőséges megnyilatkozások mentén tájékoztassa a közvéleményt: „tekintettel a jelenlegi közhangulatra és tendenciákra, nagy felelősségünk van abban, hogy miként viszonyulunk egy-egy témakörhöz, hiszen Románia centenáriuma előtt igencsak felcsapta a fejét a nacionalista, gyűlöletkeltő beszéd a magyar kisebbséggel szemben. Ezt tapasztaljuk a parlamenti törvényhozásban is, amikor a magyar közösségek valós elvárásaira kidolgozott törvénykezdeményezéseinket leseperik az asztalról széleskörű vita és párbeszéd nélkül.”

A Máramaros megyei fiatal törvényhozó ezúton is arra kérte a romániai többségi pártok fiatal parlamenti képviselőit, hogy diskurzusaikban ne élénkítsék tovább a gyűlöletbeszédet és a magyar közösség ellen elindított lejárató diskurzusokat. „Félre kell tennünk a nézeteltéréseket, és azon kell mindannyian dolgoznunk, hogy a következő száz évben függetlenül nemzetiségünktől itthon érezzük magunk szülőföldünkön” – mondta a képviselő.

 

Kimaradt?